Blog

Főoldal > Blog

Flat white: nem cappuccino, nem is latte - mégis egyre népszerűbb

Flat white: nem cappuccino, nem is latte - mégis egyre népszerűbb

A flat white kávé egy speciális tejhab és az espresso (illetve a ristretto) nagyszerű elegye, ami nálunk is egyre népszerűbb.

A flat white eredete

A flat white kávé az 1900-as évek utolsó évtizedeiben indult világhódító útjára, és ma már Magyarországon is egyre többen hódolnak az élvezetének. Ez a kávékülönlegesség Ausztrália és Új-Zéland vidékéről ered, hogy pontosan melyik országban készítették el először, az nem egyértelmű.

Az új-zélandiak szerint az ausztrálok kávékultúrájának fejlődése jóval gyorsabb ütemű volt, mint az övék, ebből következően a flat white csakis új-zélandi eredtű lehet. Vagyis Ausztráliában már jó ideje eljutottak a lattéig és a cappuccinóig, míg Új-Zélandon továbbra is inkább a szimpla feketék, például az espresso és a ristretto volt népszerű. Az idők szavával, illetve a trendekkel azonban Új-Zélandon sem dacolhattak az idők végezetéig. Így megszületett a flat white.

A flat white és a többi kávé

A flat white legközelebbi rokona a cappuccino és a latte. Ezeknél a kávétípusoknál is tejjel, illetve tejhabbal vegyítik az ital alapját képező feketekávét. Azonban míg flat white a cappuccinóhoz hasonlóan legfeljebb 1,8 dl, addig a latte térfogata ennél több (2,4 dl körül).

A flat white-ban a kávé íze intenzívebb, mint a másik két kávéitalban, miközben a viszonylag kevés tejhab ellenére a kávé állaga nagyon kellemes, krémes. A flat white tulajdonképpen valahol a reggeli, intenzív feketekávék és a délutáni tejes kávék között helyezkedik el.

Hogyan készül a flat white kávé?

A flat white kávé alapja az espresso, amihez 60 és 65 fok közötti hőmérsékletű tejből készült speciális tejhabot kevernek, egy kevés hab pedig a kávé tetejére kerül. A kávé tetején tehát jóval vékonyabb tejhab réteg van, mint például a cappuccino tetején. A neve is innen ered (flat white: “lapos fehér”).

A flat white kávé különleges összetevője a speciális tejhab.

A flat white esetében a kávé-tej(hab) aránya ⅓-⅔. Új-Zélandon azonban az espresso helyett előszeretettel használnak ristrettót, méghozzá rögtön duplát (mivel enek térfogata csak 20-25 ml). A flat white kávénak azonban nem csak a vékony tejhabréteg, vagyis a tejhab mennyisége, hanem a minősége is egyedi sajátossága.

A flat white titka: a speciális tejhab készítése

A flat white kávé esetében alkalmazott hab ugyanis nem a szokásos tejhab, hanem úgynevezett mikrohab vagy baristahab. Ez a cappuccino tejhabjához képest hígabb, lágyabb, könnyedebb - mégis krémesebb. Ennek oka, hogy a hagyományos tejhabnál a baristahabban jóval kevesebb levegő található, így ez a hab a cappuccino tejhabjánál folyékonyabb állagú.

A speciális tejhabnak köszönhetően a kávé tetejét díszítő különféle művészi ábrák (latte art) elhelyezésére kifejezetten alkalmas a baristahab. Speciális szerkezetének köszönhetően pedig kevesebb is elég belőle, így a flat white ízét sokkal inkább meghatározza az alapját alkotó feketekávé, mint például a cappuccino esetében.

A flat white kávé nem csak finom, de szép látvány is.

Gyakori kérdések a flat white kávéval kapcsolatban

Honnan ered a flat white kávé?
Ausztráliából és/vagy Új-Zélandról - máig vita van a két ország között ebben a kérdésben. Abban viszont teljes az egyetértés, hogy a flat white ebből a térségből származik.

Miből készül a flat white kávé?
A flat white kávé ⅓ rész espressóból (vagy ristrettóból) és ⅔ rész speciális tejhabból áll.

Hogyan készül a flat white kávé?
Egy szimpla espressót (Új-Zélandon két ristrettót) 60-65 fokra melegített speciális tejhabbal kevernek el, majd a kávé tetejére egy vékony réteg tejhabot helyeznek.

Milyen tejhab a mikrohab vagy baristahab?
A cappuccinónál megszokott tejhabnál lágyabb, folyékonyabb, mégis krémesebb. Ennek oka, hogy a mikrohabban jóval kevesebb levegő van, mint a hagyományos tejhabban.

Ha szeretnéd megtudni a tökéletes flat white - vagy bármelyik másik kávé - elkészítésének további műhelytitkait, jelentkezz valamelyik barista tanfolyamaunkra! Barista tanfolyam az ország 20 pontján!  Barista tanfolyam »

Nézd meg tanfolyamainkat is!