FLAT WHITE: NEM CAPPUCCINO, NEM IS LATTE – MÉGIS EGYRE NÉPSZERŰBB

A flat white kávé egy speciális tejhab és az espresso (illetve a ristretto) nagyszerű elegye, ami nálunk is egyre népszerűbb.

A flat white kávé egy speciális tejhab és az espresso (illetve a ristretto) nagyszerű elegye, ami nálunk is egyre népszerűbb.

A flat white eredete

A flat white kávé az 1900-as évek utolsó évtizedeiben indult világhódító útjára, és ma már Magyarországon is egyre többen hódolnak az élvezetének. Ez a kávékülönlegesség Ausztrália és Új-Zéland vidékéről ered, hogy pontosan melyik országban készítették el először, az nem egyértelmű.

Az új-zélandiak szerint az ausztrálok kávékultúrájának fejlődése jóval gyorsabb ütemű volt, mint az övék, ebből következően a flat white csakis új-zélandi eredtű lehet. Vagyis Ausztráliában már jó ideje eljutottak a lattéig és a cappuccinóig, míg Új-Zélandon továbbra is inkább a szimpla feketék, például az espresso és a ristretto volt népszerű. Az idők szavával, illetve a trendekkel azonban Új-Zélandon sem dacolhattak az idők végezetéig. Így megszületett a flat white.

A flat white és a többi kávé

Az ausztrál korai megjelenések sokkal tejszerűbb italt ábrázolnak, mint amit ma egy kávézóban kapunk, az ital pedig nagyon közel volt a tejeskávéhoz.

Vannak, akik azt állíthatják, hogy a korábbi Flat white valójában tejeskávé volt, a neve azonban az antipódus kultúrából született, ahol „egy rövid fekete” volt az eszpresszó, és „egy hosszú fekete” az americano. Ezért teljesen logikus, hogy egy „fehér” kávé, amelynek tetején nem kifejezetten hab van, „lapos fehérré” válik.

Egy dologban szinte mindenki egyetért, hogy a Flat white ital textúrált, de nem habos – és ez lehet a fő különbség a Flat white és a Cappuccino között

Érdekesség, hogy az 1980-as évek cappuccino-ja többnyire espresso-ból és tejből állt, tetejére kanalazva egy bőséges mennyiségű tejhabot.

Hogyan készül a flat white kávé?

Tehát mi is pontosan a Flat white ma? Talán a legjobban úgy tudnánk leírni, mint egy kis tejeskávét, ahol a tej egy részét egy extra „espresso shot” váltotta fel. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy kb. 35-45 ml espresso (egy dupla shot) és 120 ml enyhén habos tej.

A flat white kávé különleges összetevője a speciális tejhab.

A flat white térhódítása

Ami a nemzetközi hírnevet illeti, amelyet a Flat white most élvez, a londoni Soho kerületben, a Berwick Streeten található Flat white specialty kávézónak köszönhető, ami 2005-ben nyitottak meg. 2010-ben az Egyesült Királyság Costa Coffee lánca, amelynek akkoriban körülbelül 1000 üzlete volt, bejelentette, hogy a Flat white-ot felveszi az étlapjára, az italt úgy írta le, hogy: „gazdagabb mint a latte, és krémesebb, mint a cappuccino.”

A flat white kávé nem csak finom, de szép látvány is.

Gyakori kérdések a flat white kávéval kapcsolatban

Honnan ered a flat white kávé?
Ausztráliából és/vagy Új-Zélandról – máig vita van a két ország között ebben a kérdésben. Abban viszont teljes az egyetértés, hogy a flat white ebből a térségből származik.

Miből készül a flat white kávé?
A flat white kávé eredetileg dupla ristretto-ból és 120 ml lágy tejhabból áll.

Milyen tejhab a mikrohab vagy baristahab?
A cappuccinónál megszokott tejhabnál lágyabb, folyékonyabb, mégis krémesebb. Ennek oka, hogy a mikrohabban jóval kevesebb levegő van, mint a hagyományos tejhabban.

Ha szeretnéd megtudni a tökéletes flat white – vagy bármelyik másik kávé – elkészítésének további műhelytitkait, jelentkezz valamelyik barista tanfolyamaunkra! Barista tanfolyam az ország 20 pontján!  Barista tanfolyam »

Nézd meg tanfolyamainkat is!

Szeretnél értesülni a legújabb cikkekről?

Havonta rengeteg új bloggal készülünk neked, amiben fontos tanácsokat és érdekességeket találhatsz. Légy tagja a Bestmixer blog körnek!

Add meg az email címedet, és mi rendszeresen értesítünk róla!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A matcha latte receptje matcha tea port, vizet és tejet tartalmaz.

Matcha latte, az élénk zöld energiabomba

TUDD MEG MIT NYÚJT NEKED A BESTMIXER ISKOLA!

A matcha tea por hatásai közé tartozik, hogy növeli a koncentrációt.

A matcha tea hatása a szervezetre: antioxidánsok bevetésen!

A caffe affogato története már a 16. századra nyúlik vissza, de csak az utóbbi években lett népszerű.

Affogato, a sokoldalú kávédesszert nyári napokra

Szerencsére ma már a barista növényi tejek is szép számmal sorakoznak a boltok polcain.

Barista tej: a habos és krémes kávéitalok titkos fegyvere

A kávékóstolás vagy cupping egy mérhető, számszerűsíthető és széles körben használt módszer a kávéminták elemzésére.

Cupping útmutató: mindent a profi kávékóstolásról

×
×

Cart