Blog

Főoldal > Blog

Egy eszköz amiről keveset beszélünk: Knockboxok. Valamint mit csináljunk a kávézaccal?

Egy eszköz amiről keveset beszélünk: Knockboxok. Valamint mit csináljunk a kávézaccal?

A szakmabeliek minden fontos eszközről szót ejtenek, legyen az az őrlő, a kávégép vagy a tamper. Szeretünk receptúrákról, vízkeménységről értekezni, de elsiklunk az alapvető dolgok felett, amelyekből hatalmas kínálat van, és egy kezdőnek nehezére eshet a választás.

Barista felszerelést vennél, vagy egy meglévő termék lecserélésén gondolkozol, akkor jó helyen jársz! Összegyűjtöttük neked a knock box, azaz a zacc kiütő típusait, hogy könnyebb legyen a választás!

Mire figyelj a knock box választásánál?

Ha kávézós viszonylatban gondolkozunk elengedhetetlen, hogy egy praktikus, kézreálló és nagy kapacitású boxot válasszunk. A gyorsaság és a tisztaság az egyik legfontosabb az ital minősége mellet, így nem lesz megfelelő bármilyen típus, hiába tölti be a funkcióját.

Minden zacc kiütő ugyan azt a célt szolgálja: kiszedhetjük vele a használt kávé pogácsát és tárolhatjuk benne. Egy közös van bennük ezen kívül: középen egy vékony szilikonnal bevont rúd fut át rajtuk, aminek a segítségével megszabadulhatunk a pogácsától.

Nem mindegy, hol használjuk majd a zacckiütőt

Létezik álló, pultba szerelhető, fiókos és dobozos változat is. Készül fémből, szilikonból és műanyagból is, tehát széles skálán tudunk válogatni. Ami megkönnyíti a választást az a kapacitás. Mennyit kell bírnia?

Amennyiben otthonra keresünk, vagy egy olyan vendéglátó egységben dolgozunk, ahol nem a kávé a fő profil, tökéletesen választás a dobozos, vagy a fiókos megoldás. Kapacitása nem nagy, a nap végén könnyen kiüríthetjük a konyhai szemetesbe a tartalmát, vagy felhasználhatjuk a megmaradt zaccot.

Ha olyan helyre keresel knock boxot, amely nagy átmenő forgalommal rendelkezik, és főleg kávéval szolgálja ki a vendégeket, érdemes mást választani. A pultba vágott, vagy az álló verziót. A pultba vágott verziók alá csak egy kukát helyez az ember és meg is vagyunk. Én azért preferálom inkább az álló verziót, mert a pulttól függetlenül bárhova elhelyezhető, véletlenül sem a munkafelületet koszolja az ember az esetleges „balesetek” során, és nem szükséges a szemeteszsák használata.

Nagy kapacitásának köszönhetően a műszak végéig kitart, és könnyen áthelyezhetjük tartalmát az egyéb szemetek közé. Ha belegondolunk, hogy csak egy szeméttel kevesebbet termelünk nap mint nap: sok kicsi sokra megy és a pénztárcánkon is segítünk. A nap végén pedig könnyen kiöblíthetjük a csapban, így nem koszolódik tartósan.

Íme 8 tipp, hogy milyen kreatív módon tudjuk felhasználni a keletkezett zaccot!

  1. Használd a kertben, a földbe keverve!
  2. Megszabadulhatsz a segítségével a kártevőktől!
  3. Komposztálj!
  4. Elnyomhatjuk vele a kellemetlen konyhai szagokat!
  5. Készíts arc vagy testradírt!
  6. Használd súrolóként takarításkor!
  7. Hajmosáskor mélytisztítóként vagy serkentőként is alkalmazhatod!
  8. Természetes színezőanyag is lehet!

Ha a kávékészítés mestersége komolyabban érdekel, akkor látogass el a Best Mixer barista tanfolyamára, ahol tapasztalt és profi oktatóktól garantált jó hangulatú órákon sajátíthatod el a kávékészítés csínját-bínyját! Tudj meg többet itt!
 

Nézd meg tanfolyamainkat is!