EGY ESZKÖZ AMIRŐL KEVESET BESZÉLÜNK: KNOCKBOXOK. VALAMINT MIT CSINÁLJUNK A KÁVÉZACCAL?

Ha egy vendégem szeretne valami újat kipróbálni, amivel szívesen kilépne a sötét triád (Mojito, Piña Colada, Aperol Spritz) árnyékából, általában egy Raffles Singapore Slinget javaslok neki. Ebben a több, mint 100 éves klasszikusban ugyanis minden benne van, amit annyira szeretünk a fenti koktélokban.

A szakmabeliek minden fontos eszközről szót ejtenek, legyen az az őrlő, a kávégép vagy a tamper. Szeretünk receptúrákról, vízkeménységről értekezni, de elsiklunk az alapvető dolgok felett, amelyekből hatalmas kínálat van, és egy kezdőnek nehezére eshet a választás.

Barista felszerelést vennél, vagy egy meglévő termék lecserélésén gondolkozol, akkor jó helyen jársz! Összegyűjtöttük neked a knock box, azaz a zacc kiütő típusait, hogy könnyebb legyen a választás!

Mire figyelj a knock box választásánál?

Ha kávézós viszonylatban gondolkozunk elengedhetetlen, hogy egy praktikus, kézreálló és nagy kapacitású boxot válasszunk. A gyorsaság és a tisztaság az egyik legfontosabb az ital minősége mellet, így nem lesz megfelelő bármilyen típus, hiába tölti be a funkcióját.

Minden zacc kiütő ugyan azt a célt szolgálja: kiszedhetjük vele a használt kávé pogácsát és tárolhatjuk benne. Egy közös van bennük ezen kívül: középen egy vékony szilikonnal bevont rúd fut át rajtuk, aminek a segítségével megszabadulhatunk a pogácsától.

Nem mindegy, hol használjuk majd a zacckiütőt

Létezik álló, pultba szerelhető, fiókos és dobozos változat is. Készül fémből, szilikonból és műanyagból is, tehát széles skálán tudunk válogatni. Ami megkönnyíti a választást az a kapacitás. Mennyit kell bírnia?

Amennyiben otthonra keresünk, vagy egy olyan vendéglátó egységben dolgozunk, ahol nem a kávé a fő profil, tökéletesen választás a dobozos, vagy a fiókos megoldás. Kapacitása nem nagy, a nap végén könnyen kiüríthetjük a konyhai szemetesbe a tartalmát, vagy felhasználhatjuk a megmaradt zaccot.

Ha olyan helyre keresel knock boxot, amely nagy átmenő forgalommal rendelkezik, és főleg kávéval szolgálja ki a vendégeket, érdemes mást választani. A pultba vágott, vagy az álló verziót. A pultba vágott verziók alá csak egy kukát helyez az ember és meg is vagyunk. Én azért preferálom inkább az álló verziót, mert a pulttól függetlenül bárhova elhelyezhető, véletlenül sem a munkafelületet koszolja az ember az esetleges „balesetek” során, és nem szükséges a szemeteszsák használata.

Nagy kapacitásának köszönhetően a műszak végéig kitart, és könnyen áthelyezhetjük tartalmát az egyéb szemetek közé. Ha belegondolunk, hogy csak egy szeméttel kevesebbet termelünk nap mint nap: sok kicsi sokra megy és a pénztárcánkon is segítünk. A nap végén pedig könnyen kiöblíthetjük a csapban, így nem koszolódik tartósan.

Íme 8 tipp, hogy milyen kreatív módon tudjuk felhasználni a keletkezett zaccot!

  1. Használd a kertben, a földbe keverve!
  2. Megszabadulhatsz a segítségével a kártevőktől!
  3. Komposztálj!
  4. Elnyomhatjuk vele a kellemetlen konyhai szagokat!
  5. Készíts arc vagy testradírt!
  6. Használd súrolóként takarításkor!
  7. Hajmosáskor mélytisztítóként vagy serkentőként is alkalmazhatod!
  8. Természetes színezőanyag is lehet!

Ha a kávékészítés mestersége komolyabban érdekel, akkor látogass el a Best Mixer barista tanfolyamára, ahol tapasztalt és profi oktatóktól garantált jó hangulatú órákon sajátíthatod el a kávékészítés csínját-bínyját! Tudj meg többet itt!
 

Nézd meg tanfolyamainkat is!

Szeretnél értesülni a legújabb cikkekről?

Havonta rengeteg új bloggal készülünk neked, amiben fontos tanácsokat és érdekességeket találhatsz. Légy tagja a Bestmixer blog körnek!

Add meg az email címedet, és mi rendszeresen értesítünk róla!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A matcha tea por hatásai közé tartozik, hogy növeli a koncentrációt.

A matcha tea hatása a szervezetre: antioxidánsok bevetésen!

A matcha latte receptje matcha tea port, vizet és tejet tartalmaz.

Matcha latte, az élénk zöld energiabomba

A speciality kávézókban isteni speciality kávék kóstolhatók.

Speciality kávézók világa: miért olyan különleges?

TUDD MEG MIT NYÚJT NEKED A BESTMIXER ISKOLA!

Szerencsére ma már a barista növényi tejek is szép számmal sorakoznak a boltok polcain.

Barista tej: a habos és krémes kávéitalok titkos fegyvere

A kávékóstolás vagy cupping egy mérhető, számszerűsíthető és széles körben használt módszer a kávéminták elemzésére.

Cupping útmutató: mindent a profi kávékóstolásról

×
×

Cart