COLD BREW: HŰS ÉLVEZET A LEGFORRÓBB NAPOKRA

A nyári hónapok beköszöntével, ahogy a melegebb ruhák a szekrény mélyére kerülnek, a forró kávé élvezetét is szívesebben cseréljük jegesebb ízkalandokra. A cold brew az utóbbi időben különösen népszerű lett egyedi karakterével.

A nyári hónapok beköszöntével, ahogy a melegebb ruhák a szekrény mélyére kerülnek, a forró kávé élvezetét is szívesebben cseréljük jegesebb ízkalandokra. A cold brew az utóbbi időben különösen népszerű lett egyedi karakterével.

Aki már kóstolta, egyből a szerelmese ennek a hűvös, ugyanakkor dögös feketének, mely ízjegyeiben és elkészítésében is más, mint egy tipikus jegeskávé. Mi is az a cold brew és mitől különleges? Hogyan készül? Mennyire erős? Ismerjük most meg közelebbről!

A cold brew titka: miért is olyan különleges?

A cold brew egy olyan kávéspecialitás, amely szobahőmérsékletű vagy hideg vízben áztatva készül. A kávéőrleményből a 12-24 órás állás során kioldódnak az aromák és a koffein, így egy nagyon ízgazdag és élénkítő hatású fekete születik.

A cold brew-t ugyanakkor a lágyság jellemzi és hiányzik belőle a hagyományos főzött kávék savassága. Ennek oka, hogy a hideg víz nem indítja be azokat a kémiai folyamatokat, amelyek a savakat, valamint a forró kávéhoz társuló kesernyés ízt eredményezik.

Mi a különbség a cold brew, a cold drip, a frappé és jegeskávé között?

Az itallapokról már jól ismerjük ezeket a kávé specialitásokat, de vajon mi is a pontos különbség közöttük?

Cold brew

A cold brew hűvösségét az áztatás folyamata adja, a hideg vizes extrakció egészen más ízjegyeket csalogat elő a kávéból, mintha forrón készítenénk.  Miután leszűrik és lehűtik a kávét, akár önállóan, akár jéggel, vagy ízlés szerint tejjel, tejszínnel, növényi tejjel, illetve különféle édesítőszerekkel fogyasztható.

Cold drip

Ez a különlegesség jeges vizes csepegtetéssel készül speciális dripperben, nagyjából 4-12 óra alatt. Általában jéggel, eszpresszó csészében szolgálják fel és karakteres ízvilág jellemzi. Koffeintartalma elmarad a cold brew-hoz képest.

Frappé

A frappé egy kevés vízzel shakerben felrázott – többnyire instant – kávé –  amelyhez ízlés szerint finomra tört jég, tej, növényi tej és bármilyen édesítőszer adható.

Jegeskávé

A legtöbbek által ismert jegeskávé úgy készül, hogy a megfőzött, forró feketét – általában eszpresszót – lehűtik és a jégkockákra öntik. Vannak olyan változatok is, melyeknek cold brew az alapja. Sok helyen fagylalttal szervírozzák.

Ha kíváncsi vagy különleges jegeskávé receptekre, itt találsz néhányat >>

Mire lesz szükséged a tökéletes cold brew-hoz?

A legfontosabb hozzávalók
A kávé pofonegyszerűen készül, mindössze néhány hozzávalóra van szükség:

  • hideg vagy szobahőmérsékletű szűrt vízre
  • frissen őrölt kávéra
  • zárható üvegre vagy kancsóra
  • szűrőre, papír filterre

Milyen kávét válassz?

Hogy melyik a legideálisabb kávé, az elsősorban a személyes preferenciákon múlik. Érdemes kísérletezni a különböző pörkölésekkel és ízvilágokkal.
A közepesen sötét pörkölésű kávék esetében a hideg vizes extrakció kihozza a diós és csokoládés jegyeket, ami gazdag és lágy ízt eredményez. Ugyanakkor a gyümölcsösebb karakterek is tündökölnek a cold brew-ban.

Ügyelj a víz minőségére!

Hiába a jó minőségű kávé, ha a víz nem megfelelő. A kávék 98%-a víz, mégis sokan nem tulajdonítanak neki elég jelentőséget. Pedig sok múlhat rajta, különösen azoknál a feketéknél, amelyek hosszú áztatással készülnek. Célszerű csapvíz helyett szűrt vizet választani, hogy a klór és egyéb összetevők ne rontsanak cold brew-nk ízvilágán.

A jó cold brew titka az arányokban rejlik

A cold brew készítésnek nincs egy mindenki által elfogadott standardja, hiszen nagyban függ az egyéni ízlésvilágtól, illetve az elkészítés módjától. Vannak, akik a hagyományos üveges vagy kancsós technikát választják, de a French Press szerelmesei kedvenc kávékészítőjüket is bevethetik.

Sokan az 1:8-as kávé-víz arányt tartják ideálisnak, ami azt jelenti, hogy például 60 g őrleményhez 480 ml vizet kell adni, de léteznek 1:2 és 1:4 arányt követő receptek is. Ha a karakteresebb ízeket szereted, akkor érdemes növelni a kávé mennyiségét a vízhez képest és értelemszerűen, ha több vízzel készíted, hígabb lesz a feketéd.

Az áztatás ideje is kulcsfontosságú. Vannak, akik mindössze 12 órán át hagyják a vízben az őrleményt, az erősebb kávé szerelmesei azonban 18-24 órát is adnak neki a legteljesebb ízhatásért.
Lehet kísérletezni az arányokkal, áztatási idővel és magával a kávéőrleménnyel is, hogy valóban az ízlésünk szerinti kávékülönlegesség készülhessen.

Cold brew készítése lépésről lépésre

  1. A kávét először durva szeműre őröljük, majd beletesszük az üvegbe vagy kancsóba.

    Tipp: Mindig frissen őrölt kávét használj! Kipróbálhatod, hogy változtatsz néha a daralás módján, ugyanis a őrlemény állaga is hatással van a cold brew ízvilágára. Porállag helyett érdemesebb durvább szemekre törekedni, mert jobb ízeket kölcsönöz és praktikusabb a szűrés során is.
     

  2. Következő lépésben öntsük fel az őrleményt a szűrt vízzel. Érdemes összekeverni, majd néhány percig ülepedni hagyni és utána még egyet kavarni rajta, mielőtt a hűtőbe tesszük.
     
  3. Ezután lezárjuk az edényt és 12-24 órára mehet is a hűtőbe.

  4. Mielőtt leszűrnénk a kávét, a papír filtert öblítsük át, hogy az íze ne keveredjen a cold brew-val. A szitába tegyük be a filtert és öntsük bele a kávékeveréket.

Hogy készítsd el French Press-ben a cold brew-t?

Nagyon egyszerűen! Csak tedd bele az őrleményt a French Press-be, majd nyomd le a szűrőt addig, hogy a víz teljesen ellepje a kávét. Ezután tedd hűtőbe!

A French Press egy apró csapdát rejt, hogy a szűrésnél esetleg felkavarodik az ital. Ezért figyelj rá, hogy a megfelelő áztatási időt követően csak nagyon finom mozdulattal nyomd le a szűrőt, hogy elkerüld ezt a balesetet.

A cold brew koffeintartalma

A cold brew jeges, de heves. A 12-24 órás áztatás miatt a koffeintartalma akár kétszere is lehet a filterkávéénak, de ezt számos tényező befolyásolja.

Melyek ezek?

  • A kávébab mennyisége – Ha nagyobb mennyiségű kávét használunk, az növelheti a koffeintartalmat.
  • A kávébab típusa – Egyes kávéfajták több koffeinnel rendelkeznek.
  • Az őrlemény finomsága –  A finomabbra darált kávébabok magasabb koffeintartalmat eredményeznek.
  • Áztatási idő – A kávéőrlemény hosszabb ideig történő áztatása növeli a cold brew koffein tartalmát.

Meddig fogyasztható a cold brew?

A frissen készített cold brew 3-5 napig – akár egy hétig is – biztosan eláll, de fontos, hogy mindig légmentesen lezárt üvegben és hűtőben tartsd, ne nyisd ki túl gyakran.

Készíthetsz belőle nagyobb mennyiséget, így pár napig nem kell kávéfőzéssel foglalatoskodnod, egyszerűen csak élvezd a jeges különlegességet a legforróbb nyári napokon.

Nem csak a cold brew készítés rejtelmeire vagy kíváncsi, hanem szeretnél még mélyebben elmerülni a kávézás világában?

Gyere el a barista tanfolyamainkra!

 

Nézd meg tanfolyamainkat is!

Szeretnél értesülni a legújabb cikkekről?

Havonta rengeteg új bloggal készülünk neked, amiben fontos tanácsokat és érdekességeket találhatsz. Légy tagja a Bestmixer blog körnek!

Add meg az email címedet, és mi rendszeresen értesítünk róla!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A matcha tea por hatásai közé tartozik, hogy növeli a koncentrációt.

A matcha tea hatása a szervezetre: antioxidánsok bevetésen!

A matcha latte receptje matcha tea port, vizet és tejet tartalmaz.

Matcha latte, az élénk zöld energiabomba

A kávékóstolás vagy cupping egy mérhető, számszerűsíthető és széles körben használt módszer a kávéminták elemzésére.

Cupping útmutató: mindent a profi kávékóstolásról

Szerencsére ma már a barista növényi tejek is szép számmal sorakoznak a boltok polcain.

Barista tej: a habos és krémes kávéitalok titkos fegyvere

A kávéfőzés szabályaihoz hozzátartozik, hogy mindig minőségi kávébabot használjunk.

Kávéfőzés barista szemmel: így készíts otthon tökéletes feketét!

A speciality kávézókban isteni speciality kávék kóstolhatók.

Speciality kávézók világa: miért olyan különleges?

×
×

Cart