CIKÓRIA KÁVÉ, AVAGY A KOFFEINMENTES ILLÚZIÓ

A II. Világháború ideje alatt Olaszországban állomásozó amerikai katonák hagyatékaként terjedt el az “amerikai kávé” vagyis az Americano. Azóta bejárta a világot ez a kávékülönlegesség.

A kávéfogyasztás nem csak egy “funkcionális” szokás. Sokkal inkább egy élmény, ami során megszakítjuk a mindennapos munka fáradalmait, beszélgetünk a barátainkkal, kollégáinkkal és kikapcsolódunk. Aki ismeri ezeket a pillanatokat, azt is tudja, hogy a napi koffeinbevitel így hamar az egekbe szökhet és hosszú távú problémákat okozhat a szervezetre nézve. Általában ilyenkor kerülnek előtérbe az olyan alternatív megoldások, aminek a cikória kávé is számít. A név azonban megtévesztő lehet, lássuk is, hogy miért!

A cikória kávé eredete

Még mielőtt bemutatnánk az “alternatív kávé” legfontosabb tulajdonságait, érdemes megismerni a témakör teljes hátterét. Mi is az a cikória? – ez a kérdés szinte mindenkiben megfogalmazódik, amikor először hallja ezt a szót.

A cikória mint növény

A cikória egy növény, ami az őszirózsa-félék csoportjába tartozik; a mezei katáng nemesített verziója. Kékeslilás színéről és szőrös száráról könnyen felismerhető, formája és mérete miatt leggyakrabban a pitypanghoz hasonlítják.

Egyes részeit különböző módon lehet hasznosítani, a kávéfogyasztók szempontjából a növény gyökere a mérvadó. Némi pörkölés és vízzel való feloldás után, a cikóriagyökeret a kávéhoz hasonlóan egy kesernyés ízvilággal rendelkező itallá lehet varázsolni.

A cikória kávé fogyasztásának története

Már az ókori görögök és rómaiak is felismerték a cikória jótékony hatásait, ezért gyógynövényként hasznosították. Kávéhelyettesítőként mégis csak az 1800-as években vált népszerűvé.

Bár pontosan még napjainkban sincs tisztázva a cikória kávé eredete, de a legtöbben úgy vélik, hogy először Franciaországban terjedt el. A napóleoni háborúk alatt ugyanis akkora kávéhiány lépett fel Európa-szerte, hogy szükségét látták a barnás-feketés, keserű ital helyettesítésének.

A cikóriagyökér gyakori felhasználása így került a középpontba. De ami a leginkább meglepő, hogy még a specialty kávék mai, modern és sokszínű világában is képes volt fennmaradni. Na de mi ennek az oka?

Több mint kávé: a cikória pozitív hatása a szervezetre

Ahogyan arra már az első gondolatok során is utaltunk, a cikória kávé elnevezés nagyon megtévesztő. A háttértörténetből jól látszik, hogy a növény gyökerének felhasználása elsősorban a kávé helyettesítésének kényszermegoldása volt. Épp ezért már akkor is csak nyomokban volt köze a klasszikus kávézás idilljéhez.

A baristák és a kávé szerelmesei, a mai napig is egyfajta illúziókeltésként tartják számon a cikória kávét. Többségük kifejezetten nem is rajong a cikóriaaszalványból pörkölt italért. Ennek több okát is emlegetni szokták, de ami szerintük roppantul lényeges, hogy a cikória-ízjegyek csupán némileg említhetők egy napon a kávééval. Az állag és a szín viszont tényleg hasonlít, bár valljuk be, ez sovány vigasz azoknak, akik valóban a pótkávé alternatíváját keresik.

Egy ásványi anyagokban gazdag alternatíva

Persze, ízlések és pofonok – vannak, akik ettől elvonatkoztatva mégis megkedvelik a cikória kávét, és napi rendszerességgel fogyasztják. Emögött azonban főként egészségügyi szempontok állnak. Tudniillik a cikória kávé a természetéből adódóan nem tartalmaz koffeint (tehát az élénkítő hatás elmarad), de mégis szuperül energizál. A növény gyökerében fellelhető ásványi anyagok és vitaminok ugyanis serkentik az agyműködést, amik között a teljesség igénye nélkül megtalálható:

  • a C– és B–vitamin,
  • a szénhidrát,
  • a zsír,
  • a fehérje,
  • a mangán,
  • a kálium,
  • a foszfor,
  • a vas
  • az inulin, stb.

“A koffein elszáll, az élmény megmarad”

A felsorolás már most előrevetíti, hogy a cikória kávé számos jótékony hatásával számolni lehet. Ezért is érdemes félredobni a skatulyákat, és megismerni, hogy mit lehet nyerni egy “egészséges kávé” kipróbálásával. Bár az igazán gyümölcsös és finom aromákat – illetve a koffeint – egyaránt el kell felejteni, de attól még a kávézáshoz társított szokásokat így is át lehet élni.

A cikória kávé hatása és előnyei

A cikória kávé előnyei egyértelműen a fogyasztásának köszönhető pozitív egészségügyi  hatásaiból erednek. Azonfelül, hogy a koffeinmentes formulával elkerülhető a túlzásba vitt kávézás okozta:

  • heves szívdobogás,
  • állandó nyugtalanság,
  • szorongás,

több szempontból is segítheti a szervezet egészséges működését.

A magas rosttartalom segíti az emésztést

A cikóriagyökérből előállított kávé legtöbb pozitív hatása a növény magas rosttartalmának köszönhető. Például megtalálható benne az inulin és az oligofruktóz is, amik prebiotikus rostként képesek megnövelni az egészséges baktériumok számát a vastagbélben. Ennélfogva a cikória fogyasztása segít a kellemetlenségekkel járó emésztési zavarok megszüntetésében, miközben az immunrendszert is megerősíti.

A jótékony inulin

Emellett fontos megjegyezni az inulin koleszterinszabályozó– és vércukorszint-csökkentő hatását is. Ennek a két tulajdonságnak hála, azok a jótékony hatású baktériumok, amik a szénhidrátok cukorrá alakításáért felelnek, szintén megsokszorozódnak. Az orvosok ezért is ajánlják gyakran a cikóriát – mint természetes gyógymódforrást – a diabéteszes pácienseiknek.

Továbbá akkor is célszerű még megbarátkozni cikória kávé ízével, ha valaki:

  • a klasszikus gyulladáscsökkentő vagy étvágyfokozó készítmények helyett egy alternatív megoldást keres;
  • szeretne belevágni egy naturális tisztítókúrába;
  • mindennap törekszik az egészsége megőrzésére és fenntartására.

Az érem másik oldalán: a cikória néha káros is lehet

Figyelem, a sok pozitívum ellenére vannak olyan esetek is, amikor a cikória kifejezetten negatív hatást gyakorol a szervezetre. Ide tartozik, ha az ember allergiás a pollenre vagy a parlagfűre; kismamáknak pedig kifejezetten nem javasolják a fogyasztását. Éppen ezért mindenkit arra ösztönzünk, hogy az orvos gondolata legyen az első, hogyha a cikóriából előállított kávé után bármilyen kellemetlen tünet jelentkezik!

Kedvet kaptál? Így készítheted el a “legjobb” cikória kávét!

A cikória kávé elkészítése szerencsére akkor sem okoz nagy fejtörést, hogyha nem mozgunk otthonosan a kávéfőzés világában. Klasszikus őrölt és instant változatban egyaránt kapható; embere válogatja, hogy melyiket próbálja ki először. Természetesen a típus meg fogja határozni, hogy mennyi energiát kell belefektetni a “pótkávé” elkészítésébe, de lényeges különbséggel egyik elkészítési mód esetén sem kell számolni.

A cikória kávé receptje

A legbonyolultabb cikória recept lépései majdhogy megegyeznek a teafőzés folyamatával:

  • Először hideg vízben fel kell tenni főni az 1-2 evőkanálnyi kávét.
  • Majd a forrástól kezdve 3-4 percig ebben az állapotban kell hagyni.
  • A gáz lekapcsolása és 5 perc várakozási idő után, nincs más hátra, mint a megkapott végeredményt leszűrni és tetszés szerint ízesíteni.

A finomabb aromák elérése és a “kávézósabb” hangulatteremtés miatt, sokan tejeskávéba keverik a lefőzött cikóriaoldatot.
Jól látszik, kihívásnak aligha tekinthető a kávét helyettesítő cikóriás ital elkészítése. Ez persze valakinek jó hír, míg másnak csak egy unalmas procedúra.

Szeretnél többet tudni?

Mindig is érdekelt a kávéfőzés valódi tudománya? Már évek óta rajongsz a specialty kávék átfogó és lenyűgöző világáért? Akkor egyértelműen át kell lépned az otthoni konyha és a cikória kávé elkészítésének küszöbét!

A Best Mixer barista tanfolyam ebben segítséget nyújthat számodra, hiszen pár hét után a kedvenc hobbidból egy új karrierlehetőséget kovácsolhatsz. A megszerzett szakmai tudás sok kaput – és nem mellesleg – koffeinmentes megoldást is megnyit előtted. Úgyhogy, ha már nagyon unod az illúziókeltést, tudod, mi a dolgod: jelentkezz, és válaszd ki a neked legszimpatikusabb szemináriumtípus egyikét!

Nézd meg tanfolyamainkat is!

Szeretnél értesülni a legújabb cikkekről?

Havonta rengeteg új bloggal készülünk neked, amiben fontos tanácsokat és érdekességeket találhatsz. Légy tagja a Bestmixer blog körnek!

Add meg az email címedet, és mi rendszeresen értesítünk róla!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A speciality kávézókban isteni speciality kávék kóstolhatók.

Speciality kávézók világa: miért olyan különleges?

A matcha latte receptje matcha tea port, vizet és tejet tartalmaz.

Matcha latte, az élénk zöld energiabomba

A kávékóstolás vagy cupping egy mérhető, számszerűsíthető és széles körben használt módszer a kávéminták elemzésére.

Cupping útmutató: mindent a profi kávékóstolásról

A caffe affogato története már a 16. századra nyúlik vissza, de csak az utóbbi években lett népszerű.

Affogato, a sokoldalú kávédesszert nyári napokra

Szerencsére ma már a barista növényi tejek is szép számmal sorakoznak a boltok polcain.

Barista tej: a habos és krémes kávéitalok titkos fegyvere

A kávéfőzés szabályaihoz hozzátartozik, hogy mindig minőségi kávébabot használjunk.

Kávéfőzés barista szemmel: így készíts otthon tökéletes feketét!

×
×

Cart