BORFAJTÁK: 10 MAGYAR BOR, AMIT ISMERNED KELL

A specialty kávézók megjelenésével a filteres kávé reneszánszát éli. A szakmában az egyik legizgalmasabb kérdés, hogy melyek a legjobb technikák és eszközök a tökéletes csésze kávé elkészítéséhez. A filteres módszer nem csak a profiknak való: már kezdő kávékészítők is remek italt készíthetnek vele. Ez a cikk egy átfogó útmutató mindenkinek, aki filteres kávét szeretne készíteni.

A magyar borok rendkívül sokszínűek, szinte minden borstílus megtalálható kis hazánkban. Ez többek között Magyarország remek fekvésének és a szőlőtermesztésre tökéletesen alkalmas időjárásnak köszönhető. Ha az átlag embert megkérnénk, hogy soroljon fel pár híres magyar borfajtát, akkor a Tokaji Aszú, az Egri Bikavér vagy az Irsai Olivér nevét biztosan hallanánk.

Éppen ezért mi most nem ezekre a magyar borfajtákra szeretnénk koncentrálni, hanem a kevésbé ismert, ámde nem kevésbé jó magyar borokra. A cikkben összegyűjtöttünk öt magyar vörösbor és öt magyar fehérbor fajtát, amelyeket mindenkinek érdemes megkostólnia.

Mit kell tudni a magyar borokról?

Magyarország természeti adottságainak köszönhetően már a múltban is jelentős bortermelés zajlott. Olyannyira, hogy már az V. századból származnak olyan írásos emlékek, melyek az akkori szőlőskerteket és az ebből készült borokat méltatják. A bor fontos szerepét mutatja, hogy a komolyabb szerződéseinket, megállapodásainkat a kötelezettségeket megpecsételő boráldással rögzítettük.

A bortermelés jelentősége napjainkban sem csökkent, és bár a szocializmus alatt inkább a mennyiségi, mintsem a minőségi bor termelése került középpontba, a rendszerváltás óta ez a tendencia megváltozott. Már a nagyközönség is egyre jobban preferálja a minőségi borokat, a borkultúra felvirágzóban van, sőt egyre nagyobb a magyar borok nemzetközi ismerttsége.

Ezeket a magyar vörösbor fajtákat érdemes megkóstolni

Kéknyelű

A kéknyelű egy őshonos magyar szőlőfajta, úri szőlőnek is nevezik. 2013-ban bekerült a kiemelkedő nemzeti értékek közé. A belőle készült vörösbor testes, karakteres, alkohol-, sav- és extrakt tartalma magas. Illata visszafogott, íze barackra, citrusokra, néha virágokra és zöldfűszerekre emlékeztet, amely késői szüreteléskor kiegészülhet törökmézes, diós aromákkal. Bár már fiatalon is igen kellemes ízű bor, de ha több éves érlelés után kóstolod meg, igazi élményre számíthatsz, ezért méltán van helye a legjobb magyar borok közt.

Hol lelhető fel?

  • Badacsonyban
  • Balaton-felvidéken
  • Etyek-Budai Borvidéken
  • Zalában
  • Kunsági borvidéken

Kadarka

A Kadarka szőlő eredete bizonytalan, egyes találgatások szerint Kis-Ázsiából, mások szerint Albániából származik. Neve is albán eredetű: az albán Skodhra nevű város szerbhorvát “Skadar” nevéből ered. Magyarországon a 18. század óta termesztik.
A belőle készült bor kevésbé testes, áttetszőbb színű, ugyanakkor gazdag fűszeres illatú. Íze különleges, illatához hasonlóan meglepően fűszeres, ugyanakkor könnyűnek mondható. Karakterét meghatározza, hogy milyen talajon termett: míg lazább homoktalajon vékonyabb és üdébb, kötöttebb és löszös talajon magasabb minőségű, testesebb vörösbor készíthető belőle. Egy igazán karakteres bor, amely feledhetetlen ízélményt nyújt.

Hol lelhető fel?

  • Szekszárdi-borvidéken
  • Villány-Siklósi borvidéken
  • Egri borvidéken

Zweigelt

Ez a szőlőfajta még viszonylag fiatalnak mondható, hiszen Dr. Fritz Zweigelt 1922-ben nemesítette ki a Kékfrankos és a Szentlőrinc fajok keresztezésével. Magyarországon a 60-as évektől kezdve népszerű, de a világ számos pontján, például Csehországban, Szlovákiában, Belgiumban és Lengyelországban is egyre ismertebb.

Bora rubinvörös, kissé lilás árnyalatú, színanyagokban gazdag. Zamata, színe és tannintartalma a kékfrankoséhoz hasonló, ugyanakkor lágyabb karakterű, harmonikus borfajta. Utóíze jellemzően gyümölcsös, meggyre emlékeztető.

Hol lelhető fel?

  • Soproni-borvidéken
  • Mátrai-borvidéken
  • Csongrádi borvidéken
  • Egri-borvidéken
  • Szekszárdi borvidéken

Kékfrankos

A kékfrankos Magyarország legelterjedtebb vörös borszőlő-fajtája, melynek Európában mintegy negyven névváltozata van. Bár itthon a 90-es években még lenézett szőlőfajta volt, de napjainkban egyre növekszik a népszerűsége. Ennek egyik oka lehet, hogy borászok szerint Magyarország adottságai egyedülállóak a kékfrankos termesztésére. Vörösboron kívül rozébor is készül belőle.

A belőle készült száraz vörösbor savhangsúlyos, gyümölcsös, tannintartalma közepes. Mindenkinek ajánljuk, aki szereti a testes, fűszeres vörösbort és a cseresznyés-meggyes utóízeket.

Hol lelhető fel?

  • Soproni-borvidéken
  • Villányi-borvidéken
  • Szekszárdi-borvidéken
  • Egri-borvidéken

Kékoportó (portugieser)

A kékoportó vagy oportó Közép-Európában, Magyarországon, Ausztriában és Németországban elterjedt szőlőféle, melynek hivatalos, EU által elismert elnevezése Portugieser vagy Blauer Portugieser. A kékfrankoshoz hasonlóan az Egri Bikavér egyik alkotóeleme.

A belőle készült vörösbor lágy, színanyagokban gazdag vörös színű könnyed asztali bor magas csersav-tartalommal. Sokáig alulértékelték és a mindennapok vörösborának tartották, de Polgár Zoltán 1999-es kékoportója után ez a vélemény megváltott. Fajtajelleges zamatait és ízeit csak nagyon jó, inkább délies jellegű termőhelyeken nyújtja.

Hol lelhető fel?

  • Egri borvidéken
  • Szekszárdi borvidéken
  • Hajós-Bajai borvidéken
  • Villányi borvidék

Magyar fehérbor fajták, amelyeket nem szabad kihagyni

Hárslevelű

A hárslevelű egy minőségi fehérborszőlő fajta, mely a Kárpát-medencében őshonos. Szlovákul Lipovina németül Lindenblättiger a neve. Magyarországon a 9. legelterjedtebb szőlőfajta, furminttal együtt készítik belőle a Tokaji Aszút.

A hárslevelűből zöldesarany színű száraz fehérbor készül, amely sűrű és testes, de félédes bor is készíthető belőle, amelynek íze friss, gyümölcsös és könnyed. Illata virágokra, virágporra, sokak szerint hársmézre emlékeztet.

Hol lelhető fel?

  • Tokaji borvidéken
  • Mátrai borvidéken
  • Egri borvidéken
  • Villányi borvidéken

Furmint

A furmint vagy furmin Pontian Balcanica ági, jellegzetes magyar szőlő, mely az összes fajta közül a legjobban aszúsodik. Létezik belőle fehér, piros és változó furmint is, de a domináns változat a fehér furmint, amely későn, október közepén-végén érik.

Bora savakban gazdag, harmonikus, illata jellegzetes, finom. Kellemes ízű pecsenyebor, valamint aszúsodva finom csemegebor (aszú és szamorodni) készíthető belőle. Az éretten szüretelt szőlőből készült furmint lehet száraz és fehérbor is, de mindenképpen elegáns, testes és különleges minőségű. A háború előtti telepítésből származó furmintból készült fehérborok világviszonylatban is jelentősek.

Hol lelhető fel?

  • Tokaj-hegyaljai borvidék
  • Somlói-borvidék

Juhfark

A juhfark Magyarország egyik legősibb szőlőfajtája, amelyet bár a nagy tömegtermelésbe nem vettek bele, de több borász is dolgozik megőrzésén.
A belőle készült bor megfelelő kezeléssel szalmasárga, illata nem annyira jellegzetes, leginkább tiszta szőlővirághoz hasonlít. Jellemzően markás savgerincű száraz borokat készítenek belőle. Alacsonyabb tőketerhelésnél tüzes, intenzív illatú és aromájú testes, olykor maradék cukorral rendelkező fehérbort ad.

Még késői szüreteléskor is megbízható savtartalommal rendelkezik, így frissességét akár 6-8 éven át megőrzi. Meszes talajon könnyedebb, illatosabb bort ad, de valódi értékeit vulkáni, ásványos talajokon tudja megmutatni. Fahordós érleléssel 3-4 év alatt éri el csúcsát, ekkora elegáns, tartalmas, tiszta ízű bor lesz belőle.

Hol lelhető fel?

  • Somlói-borvidék
  • Balatonfüred-csopaki borvidék
  • Etyek-Budai borvidék

Cserszegi fűszeres

A cserszegi fűszeres fitala szőlőfajta, Bakonyi Károly nemesítette az Irsai Olivér és a piros tramini szőlőfajtákból. Hatalmas előnye, hogy jól bírja a hideget és korábban érik, ezért az ország északi területein is jól terem.

A belőle készült félszáraz fehérbor illata mezei virágra emlékeztet, ugyanakkor nem parfümös, vagy nehézkes. Zamata fűszeres, harmonikus savtartalmú, extraktban gazdag. Meszesebb területen kifogástalan egyensúlya lehet, amelyet a korai szüret is elősegít. A legismertebb cserszegi fűszeresből készült borok a HillTop neszmély által palackozott Woodcutters White és a Németh Borház cserszegije. Az Alföldön alacsonyabb savtartalmú, de mindennapi borfogyasztásra kiváló bort készítenek belőle.

Hol lelhető fel?

  • Csongrádi borvidék
  • Kunsági Borvidék
  • Hajós-Bajai Borvidék
  • Balatonfelvidéki borvidék
  • Zalai borvidék

Zenit

A Zenit szintén magyar nemesítésű hibrid szőlő fajta, melyet 1951-ben az ezerjó és a boiver keresztezéséből hozott létre Király Ferenc. Népszerűsége egyre nő, jó termesztési adottságainak és megbízható termőképességnek köszönhetően. Tökéletesen megfelel napjaink borízlésének, amely az illatos-zamatos, harmonikus sávú borokat részesíti előnyben.

A belőle készült bor gazdag savakban, illatokban és zamatokban. Illat és ízjegyeire a fűszeresség és gyömölcsösség jellemző, melyben a fehér húsú gyümölcsök és a borsmenta dominálnak. Több éves érlelést igényel, míg igazi karakterei előjönnek.

Hol lelhető fel?

  • Balatonfelvidéki borvidék
  • Balatonmelléki borvidék
  • Etyeki borvidék
  • Etyek-Budai borvidék
  • Soproni borvidék

Ha érdekelnek a borok és akár hobbi célból akár karrierépítési szándékkal szeretnél átfogó tudást szerezni a témában, akkor szeretettel várunk a BestMixer Sommelier tanfolyamán. Itt megismerheted a szeszes italok készítésének művészetét, a borvidékeket, de a kóstolás szempontjairól és a bor ajánlásáról is mélyebb ismereteket szerezhetsz.

Nézd meg tanfolyamainkat is!

Szeretnél értesülni a legújabb cikkekről?

Havonta rengeteg új bloggal készülünk neked, amiben fontos tanácsokat és érdekességeket találhatsz. Légy tagja a Bestmixer blog körnek!

Add meg az email címedet, és mi rendszeresen értesítünk róla!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A kávéfőzés szabályaihoz hozzátartozik, hogy mindig minőségi kávébabot használjunk.

Kávéfőzés barista szemmel: így készíts otthon tökéletes feketét!

A matcha latte receptje matcha tea port, vizet és tejet tartalmaz.

Matcha latte, az élénk zöld energiabomba

Szerencsére ma már a barista növényi tejek is szép számmal sorakoznak a boltok polcain.

Barista tej: a habos és krémes kávéitalok titkos fegyvere

A speciality kávézókban isteni speciality kávék kóstolhatók.

Speciality kávézók világa: miért olyan különleges?

A kávékóstolás vagy cupping egy mérhető, számszerűsíthető és széles körben használt módszer a kávéminták elemzésére.

Cupping útmutató: mindent a profi kávékóstolásról

A matcha tea por hatásai közé tartozik, hogy növeli a koncentrációt.

A matcha tea hatása a szervezetre: antioxidánsok bevetésen!

×
×

Cart