AZ EMBER A SINGAPORE SLING MÖGÖTT

A szakmabeliek minden fontos eszközről szót ejtenek, legyen az az őrlő, a kávégép vagy a tamper. Szeretünk receptúrákról, vízkeménységről értekezni, de elsiklunk az alapvető dolgok felett, amelyekből hatalmas kínálat van, és egy kezdőnek nehezére eshet a választás.

A Singapore Sling történetének főszereplője egy igazi népmesei hős, aki szegény legényként kezdi, kiállja a próbákat, és örökre beleírja magát a koktélok történelemkönyvébe. A mindez valamikor a múlt előtti század elején kezdődik egy aprócska szigeten.

Előbb jöjjön egy kis történelem

Kína legkisebb tartományának számító Hajnanon mindössze tízmillió ember lakik, akik főként tengeri kereskedelemből, halászatból és természetesen rizstermesztésből élnek. Ngiam Tong Boon [nyámton’bún] ezen a szép, de a külvilágtól elzárt szigeten nőtt fel. Már gyerekkorában érezte, hogy világot akar látni, és új embereket megismerni. Nem volt könnyű dolga, mivel a szigeten élőkre nem volt jellemző ez a fajta kíváncsiság, ráadásul az egyetlen elismerést kiváltó foglalatosság egy gyerek számára a rizsszedés volt.

Hogy még egyértelműbb legyen mindenki számára Hajnan állásfoglalása az új dolgokkal és úgy általában a változással kapcsolatban, a vezetők hoztak egy szabályt, ami azokra vonatkozott, akik nem a szigeten születtek. Ez egy felettébb egyszerű és könnyen betartható szabály volt: Idegeneknek tilos a szigeten tartózkodniuk, kikötniük, a kikötőben lenniük vagy megközelíteni a szigetet!

Ez persze nem könnyítette meg a kis Tong Boon dolgát, ami az új emberekkel való ismerkedést illeti, és a környezete sem nézte jó szemmel ezeket a törekvéseket. Ilyen körülmények közt töltötte korai éveit, és már kezdett lemondani álmairól. Amikor azonban fiatalon megnősült (valószínűleg a szülők kiválasztották, a megfelelő arát, ahogy abban a korban szokás volt), már azt érezte, hogy végképp nincs maradása Hajnanon, indulni kell! Fogta magát, összecsomagolt, és előadta szíve választottjának, hogy mennyi más hely van még ezen a szigeten kívül, ahol boldogan élhetnének, és hogy milyen sok csodás felfedezni való vár rájuk a világban. Felesége azonban hallani sem akart ilyesmiről, új dolgok, más országok… na még mit nem!

Tong Boon így hát egyedül kelt útra. Először Vietnámban kötött ki. Itt felvették egy étterembe pincérként. Egyből beleszeretett a vendéglátásba, ami nem is csoda, hiszen a mezítlábas rizsszedő fiú hirtelen elegáns öltözékben szolgált ki befolyásos embereket egzotikus ételekkel luxus környezetben. Sok embert megismert, és befolyásos barátokra is szert tett. Karrierje így szép ütemben ívelt felfelé. 1899-ben kezdett dolgozni a szingapúri Raffles hotelben. Hamarosan a bár vezetője lett, ami hatalmas elismerést jelentett egy kínai bevándorló számára. Ez idő tájt már ő maga is vagyonos embernek számított, hiszen saját gumifa-ültetvénye, egy kisboltja és kávés vállalkozása is volt.

Az üzlet beindul

Olyan jól ment az üzlet, hogy rendszeresen tudott pénzt küldeni a Hajnanon maradt rokonainak és feleségének is. Időről időre ő is meglátogatta szülőföldjét. Amikor 1915-ben a feleségéhez és két fiához tett látogatást, tragikus váratlansággal elhunyt.

A semmiből felépített birodalom is hatalmas teljesítmény, de igazán híressé a Singapore Sling tette. A Singapore Slingről már olvashattatok itt, a blogon LINK!!!, úgyhogy most tisztelegjünk e nagy ember emléke előtt egy másik, kevésbé ismert kreációjával:

Million Dollar Cocktail

  • 60 ml gin
  • 30 ml édes vörös vermut
  • 15 ml frissen préselt ananászlé
  • 7,5 ml grenadin
  • egy tojásfehérje

Az összetevőket hosszan és erősen rázzuk jéggel (bővebben a tojásos koktélokról cikksorozatunkban olvashatsz LINK!!!), majd coupe pohárba duplán szűrjük a koktélt, és egy ananásszal díszítjük.

A friss ananászlé megfelelő savtartalommal látja el az italt, nem kell attól félni, hogy túl édes lesz. A Million Dollar Cocktail valamikor 1910 környékén születette a Raffles Hotel Long Bar-jában. Igyunk hát Ngiam Tong Boon egészségére, és helyette is ha már ő egész életében nem tudott egy cseppnél többet inni az alkoholallergiájának köszönhetően!

Ha pedig ennél is többet szeretnél tudni a koktélok világáról, jelentkezz Mixer tanfolyamunkra, mely országszerte folyamatosan indul.

Nézd meg tanfolyamainkat is!

Szeretnél értesülni a legújabb cikkekről?

Havonta rengeteg új bloggal készülünk neked, amiben fontos tanácsokat és érdekességeket találhatsz. Légy tagja a Bestmixer blog körnek!

Add meg az email címedet, és mi rendszeresen értesítünk róla!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

TUDD MEG MIT NYÚJT NEKED A BESTMIXER ISKOLA!

A matcha tea por hatásai közé tartozik, hogy növeli a koncentrációt.

A matcha tea hatása a szervezetre: antioxidánsok bevetésen!

Szerencsére ma már a barista növényi tejek is szép számmal sorakoznak a boltok polcain.

Barista tej: a habos és krémes kávéitalok titkos fegyvere

A speciality kávézókban isteni speciality kávék kóstolhatók.

Speciality kávézók világa: miért olyan különleges?

A matcha latte receptje matcha tea port, vizet és tejet tartalmaz.

Matcha latte, az élénk zöld energiabomba

A kávékóstolás vagy cupping egy mérhető, számszerűsíthető és széles körben használt módszer a kávéminták elemzésére.

Cupping útmutató: mindent a profi kávékóstolásról

×
×

Cart