Blog

Főoldal > Blog

Arabica vagy Robusta? Melyik finomabb?

2019. augusztus 09.

Arabica vagy Robusta? Melyik finomabb?

Valószínű, hogy cím alapján a laikus kávékedvelők nem igazán tudják a mi is a különbség, sőt meg merem kockáztatni, hogy pontosan nem is tudják melyik micsoda.

Valószínű, hogy cím alapján a laikus kávékedvelők nem igazán tudják a mi is a különbség, sőt meg merem kockáztatni, hogy pontosan nem is tudják melyik micsoda. Persze tisztelet a kivételnek! Aki már járt barista tanfolyamon, annak ez a két megnevezés már nem ismeretlen, sőt aki a kávék világában dolgozik és megszállottan imádja a szakmáját, annak szimpla, hétköznapi beszédtéma.

Egyáltalán érdekel valakit a kávé íze?

Saját rokonságomban is találok laikusokat, vagyis nem, igazából csak laikusokat találok köztük, de imádnak kávézni. Természetes dolog, mikor vendégségbe jönnek hozzánk, megkínáljuk őket a legújabb kávé szerzeményünkkel. Ilyenkor merül fel a kérdés bennem, hogy vajon érzik a különbséget az én kávém, és az otthon általuk, a jól bevált XY márkájú automata kávéfőzőjükön elkészítenek.

És akkor felteszem a kérdést, na milyen? A válasz, hmmm, nagyon finom, és itt gyakorlatilag be is fejeztük a beszélgetést, a tökéletesen beállított profi kávégépemen, legmegfelelőbb őrléssel készült, arabica kávémról. Ilyenkor jövök rá mindig, hogy nekik igazából szinte teljesen mindegy, a kávé, az kávé. De ez nem igaz!

Ezért merüljünk el kicsit az arabica és a robusta közötti különbségek boncolgatásában.

Az arabica

Az arabica a legrégebben ismert faj. A kávénövény származási helye a mai Etiópia területe. A pörkölt, őrölt kávéból készített ital fogyasztását Jemenben jegyezték fel először. Az arabica kávéfajták rendkívül igényesek a termesztés környezeti tényezőivel szemben. A talaj minősége, az átlaghőmérséklet és hőingadozás, a csapadékmennyiség és a páratartalom mind-mind erőteljesen befolyásolja a kávé minőségét.

Kevéssé ellenálló a különböző kártevőkkel, betegségekkel szemben. A kávébab termése ovális, kissé lapos, két kávészemet tartalmaz, 7-9 hónap szükséges az ereshez. Az évszázados nemesítő munka eredményeképpen, ezek a fajták rendelkeznek a legkiemelkedőbb érzékszervi értékekkel. Kevesebb koffeint tartalmaz, aromákban, ízvilágban gazdag.

A robusta

A robusta elnevezés utal a növény ellenálló képességére és a robusta tartalmú kávéital markáns ízvilágára. Az 1800-as évek végén, a Nílus expedícióban részt vevők fedezték fel a jóval nagyobb tűrőképességű robusta kávéfajt az Egyenlítő mentén.

Mindaddig a kávét az arabica kávéfaj jelentette. Innentől megkezdődött a verseny, az ellenállóbb, nagyobb hozamú és magasabb koffein-tartalmú robusta és a sokkal magasabb érzékszervi minőségű arabica között.

Cserjéje erőteljesebb robusztusabb, akár a 10 méteres nagyságot is elérheti. Termése gömbölyű, éréséhez 11 hónap szükséges. A kávészemek kisebbek, mint az arabicáé, viszont többet terem. A robusta kávék íze kesernyésebb, savasabb, durvább. Ez adja meg a kávé testességét, erősségét. Soha ne igyál 100%-os robusta kávét, az egyszerűen nem ad semmilyen ízélményt!

Na de mi a különbség?

A Bestmixer iskola Barista tanfolyamán mindent megtanulhatsz a kávé világáról. Barista tanfolyam az ország 20 pontján!  Barista tanfolyam»

Most, hogy így kiokosodtunk a szakmai információkkal, vizsgáljuk meg laikus szemmel is, hogy mit is kell érezned, és tudnod ha ezt, vagy azt iszod.
Nagyon egyszerűen fogalmazva, a robusta az, amit mindenki ismer, mert szinte mindenhol használják és használták is. Az autópályák benzinkutjain, az ismert kávézó-hálózatoknál, a nagyi kotyogósából is.

Honnan ismered fel, hogy robustát iszol?

Az íze egyszerűen keserű, mint az aszpirin, semmiféle aroma nem érezhető ki belőle, csupán üzleti stratégia az, amiért használják mindenütt. Hogy miért? Egyszerűen azért, mert ez éri meg, mert fele annyiba kerül, mint az arabica. Közben csábítanak bennünket jól hangzó marketing szövegekkel, hogy ettől lesz igazán karakteres a kávénk, és még szép vastag krema is van a tetején.

Itt megjegyezném, a robustában több a fehérje is, ebből adódóan, ha például az évekig a szekrényben, vagy a boltok polcain áll, és készítesz belőle egy espressot, akkor is lesz krema a tetején, míg az arabica-n nem. Egyszóval szakmai szemmel semmiféle pozitív dolog nincs a robustában, csupán üzleti szempontból használják.

Na és az arabica íze milyen?

Az arabica-ban valamivel kevesebb a koffein, ezért nem érzed a keserű ízt. Viszont érzed a különböző aromákat, ettől olyan különleges és sokszínű. Pontosan nagyon nehéz meghatározni, hogy milyen ízt kellene érezned, amikor arabicát kóstolsz. Ugyanúgy, mint például a borkészítés, ez is nagyban függ a különböző környezeti tényezőktől. 140 fajta különböző növény van, mindegyik más ízt hordoz magában, akárcsak a szőlőnél. Találhatsz közte, pl. karamellás, vajas, csokis, gyümölcsös, stb.

A pörköléssel lehet befolyásolni az ízt és a koffeintartalmat is, minél sötétebb pörkölésű a kávé, annál kevesebb benne a koffein. Szóval a világos pörkölésű arabica, az igazán csodás kávé élményt nyújthat egy kávé rajongónak!

Apropó krema, a szép világos színű krémnek látszó réteg az espresso-d tetején, na az a krema. De amit valójában szinte senki nem tud, hogy a krema a legkeserűbb része az espressonak! Próbáld csak ki egyszer, hogy leszűröd a tetejéről, na akkor ismered meg az espresso igazi ízét!

A legtöbb ember, ha megkérdezed, hogy milyen a kávé, egyszerűen csak azt mondja, hogy jó erős. Erős? Ezt hogy kell érteni? Mi az hogy erős, nem kell súlyemelő versenyhez hasonlítani, egy kávé nem erős, ez egy rossz sztereotípia. Hiszen nem erős, hanem rettentően keserű, amit nyilván mindenki próbál a mag ízlése szerint ihatóvá tenni, egy kis tejszínnel, sziruppal, habbal, bármivel. Az arabicának viszont nincs szüksége ilyen jellegű javítgatásra, hiszen úgy tökéletes, ahogy van!

Azt gondolom, a kávé készítés mesterségét még sokunknak tanulni kell, ahhoz, hogy igazán jót alkossunk. A barista tanfolyam egy kezdet ehhez, amiből lehet akár egy életre szóló hivatás is, és ha elég megszállott vagy a témában akkor kezdetét veheti egy élethosszig tartó tanulás.
 

Nézd meg tanfolyamainkat is!