AEROPRESS KÁVÉFŐZŐ: FORRADALOM AZ OTTHONI KÁVÉKÉSZÍTÉS TERÉN

Ősz, színes falevelek, szürkeség és hideg idő. De mit jelent ez a baristák számára? Elbúcsúzunk a szezonális, jeges italoktól, ici-picit melegebbre gőzöljük a tejet és felturbózzuk a tea és forró csoki kínálatunkat. De van valami olyan lélekmelengető, idényszerű ital, amely az egész világot meghódította! A sütőtökös tejeskávé! A pumpkin spice latte az elmúlt néhány évben az egész kávépiacot lefedte és már specialty berkekben is van alternatívája.

Az AeroPress kávéfőző ötlete egy zseniális mérnök-feltaláló fejéből pattant ki – akinek a sors fintoraként korábban semmi köze sem volt a kávékészítéshez. Az Aeropress a kezdeti idegenkedés után gyorsan meghódította mind a szakmai, mind a laikus közvéleményt.

Cikkünkben áttekintjük:

  • Miért kezdett a feltaláló, Alan Adler egy új kávékészítő eszköz kifejlesztésén dolgozni?
  • Pontosan mi az az AeroPress és milyen típusai vannak?
  • Mennyi az AeroPress ára?
  • Hogyan történik pontosan az AeroPress kávé készítése?
  • Miért olyan különleges az Aeropress kávé?
  • Végül pedig mutatunk néhány AeroPress receptet is.

Az AeroPress kávéfőző története

Az AeroPress kávékészítőt Alan Adler szabadalmaztatta 2005-ben. Adler egy rendkívül kreatív mérnök-feltaláló, akinek nevéhez több mint 40 különféle szabadalom fűződik. A férfi az 1970-es, 80-as években a Stanford University munkatársaként számos komoly projektben vett részt. Hadiipari fejlesztések és a csillagászatot érintő innovációk mellett azonban játékok megalkotására is jutott ideje. Ezek közül a legnépszerűbbet frizbi néven ismerhetjük.

Hogyan jött létre az AeroPress?

Az AeroPress létrejötte a fellelhető források szerint annak köszönhető, hogy Adler elégedetlen volt a rendelkezésre álló kávékészítő eszközökkel és eljárásokkal. Egyrészt akkoriban nem igazán volt olyan módszer, amivel otthon egyetlen adag kávét lehet készíteni – márpedig ő pontosan ennyit szeretett volna. Másrészt azt is észrevette, hogy az évszázadok, évtizedek során a kávékészítés ideje is egyre rövidült – ő pedig ezt még tovább akarta csökkenteni. Végül pedig az otthon készíthető kávé ízével sem volt kibékülve. Úgy gondolta, hogy ha az elkészítés idejét sikerül radikálisan mérsékelni,  végeredmény kevésbé lesz savas és kesernyés.

Az AeroPress fogadtatása

A szakmai közvélemény, a baristák, a speciality kávé kedvelői és a kávérajongók először erős ellenérzésekkel tekintettek az AeroPressre. Az, hogy mindössze két műanyag cső segítségével, főzés nélkül jó (vagy bármilyen) kávé készíthető, nehezen tűnt hihetőnek a komoly kávékészítők és -fogyasztók számára. Az sem segített, hogy a forradalmian új kávékészítő eszköz ötlete egy, a szakmán teljesen kívülálló feltaláló fejéből pattant ki.

A kezdeti idegenkedés ellenére azonban az AeroPress viharos gyorsasággal hódította meg a szakmai közvéleményt, majd a szélesebb közönséget is. Az előbbi annyira jól sikerült, hogy 2008 óta minden évben megrendezik a World AeroPress Championship (W.A.C.) nevű bajnokságot, ami az egyik legkedveltebb verseny a baristák körében.

A kávékedvelő “amatőrök” körében pedig talán éppen azért aratott sikert az új eszköz, mert készítője a szakmán kívülről érkezett. Ez, és zseniális mérnöki koponyája egy olyan “out of the box” megközelítést eredményezett, amelyre a kávés szakmán belül sem előtte, sem azóta nemigen akadt példa. A végeredmény pedig egy, a pofonegyszerű és gyors elkészítési módhoz képest kifejezetten finom, ízgazdag és aromás ital.

Pontosan micsoda az AeroPress kávékészítő eszköz?

Az AeroPresst alternatív kávéfőzőnek vagy kézi kávéfőzőnek is nevezik, mert minden eddiginél gyorsabb és egyszerűbb lehetőséget kínál a kávékészítésre. Miközben – nevével ellentétben – kávéfőzésről szó sincs, hiszen a legideálisabb eredményt 80-90 Celsius fok hőmérsékletű vízzel produkálja.

Ugyan hasonlít a filteres kávékészítő eszközökre, az emberi erővel kifejtett, viszonylag nagy nyomás mégis megkülönbözteti ezektől. Emiatt az eszpresszó gépekkel rokonítható. De nyilván nem tartozik egy kategóriába ezekkel sem, ahogyan nem is egy hagyományos értelemben vett dripper.  Mindenesetre csupán forró víz és emberi erő szükséges hozzá, és ha ez megvan, gyakorlatilag bárhol egy nagyon jóízű kávéhoz juthatunk, pillanatok alatt.

Most pedig vegyük sorra, milyen alkatrészei és milyen típusai vannak az AeroPress kávéfőzőnek.

AeroPress tartozékok

Maga a kávéfőző három fő részből tevődik össze:

  • két egymásba csúsztatható, kopoliészter hengerből,
  • egy dugattyúból vagy nyomóhengerből,
  • és egy bajonettzár alapon működő AeroPress-szűrőből.

Az AeroPress tartozékai ezek mellett:

  • egy kávéadagoló-kanál,
  • egy AeroPress tölcsér,
  • egy keverőkanál
  • és a szűréshez szükséges AeroPress papírfilter.

AeroPress Original és AeroPress Go

Láthattuk, hogy az AeroPress egy meglehetősen egyszerű eszköz, Adler úr pedig a kávékészítő típusainak megalkotásakor is tartotta magát ehhez.

Az Aerporessnek tehát két típusa van:

  • az eddigiekben is tárgyalt klasszikus típus (AeroPress Aerobi, AeroPress Original – vagy egyszerűen csak AeroPress)
  • valamint az AeroPress Go.

Az utóbbi az AeroPress hordozható változata, amely utazáshoz, nyaraláshoz vagy például egy hétvégi házba, nyaralóba tökéletes megoldás. A legfőbb különbség az asztali modellhez képest, hogy az AeroPress Góhoz egy speciális bögre is tartozik. A kész kávé egyenesen ebbe folyik, a hozzákapcsolódó műanyag fedéllel pedig tökéletesen lezárható. Így a hamisítatlan coffee to go funkciót is betölti.

Az AeroPress ára

Az AeroPress kávéfőző ára sok mindentől függhet. Például, hogy külföldről vagy itthon szerezzük be, és természetesen webáruházanként is változik.
Összességében elmondható, hogy az AeroPress ára kereskedőtől, illetve a hozzáadott kiegészítőktől (pl. AeroPress filterek) függően 9-12 ezer forint között alakul.

Az AeroPress kávé készítése

Itt az ideje, hogy közelebbről is megnézzük, az AeroPress hogyan működik. Az AeroPress használata nem ördöngösség – ha egyszer kipróbáljuk, utána gyerekjáték az egész.

Az AeroPress kávékészítés menete:

  1. Őröljük meg – vagy készítsük elő az őrölt – kávét. Személyenként 8-12,5 gramm őrölt kávéval számoljunk. A pontos mennyiség függ attól, hogy mennyire erős, illetve rövid kávét szeretnénk. 
  2. Melegítsünk vizet. Alapesetben a kávé mennyiségénél 10-12-szer több vízzel kalkuláljunk.
  3. Tegyünk egy papírfiltert a szűrőbe. Öntsünk forró vizet a filterre, hogy átmossuk és benedvesítsük.  A szűrőt erősítsük rá annak a hengernek a megfelelő végére, amiben a kávé készül.
  4. A szűrővel ellátott hengert állítsuk a kiöntőbe (vagy AeroPress Go esetén a bögrébe) úgy, hogy a szűrő lefelé nézzen. Felülről állítsuk bele az AeroPress tölcsért.
  5. Szórjuk az őrölt kávét a tölcséren át a hengerbe.
  6. Öntsük a 80, maximum 90 fokos vizet a kávéra.
  7. Keverjük össze a kávét és a vizet a keverőkanállal.
  8. Zárjuk le a hengert a dugattyúval.
  9. Várjunk legalább 1 percet. (Többet is várhatunk, ez a kávé fajtájától, szemcseméretétől, a saját ízlésünktől stb. függ.)
  10. Lassan kezdjük el préselni a kávét a nyomóhengerrel. Ne kapkodjunk, legalább 20-30 másodpercig tartson ez a művelet.

A klasszikus és a fordított (reverse) módszer

A fentebb ismertetett kávékészítési eljárás a klasszikus módszer, amit a feltaláló, Alan Adler eredetileg kidolgozott. Az AeroPress elterjedésével azonban egy másik készítési mód is elterjedt. Ennek lényege, hogy a nyomóhenger, vagy dugattyú kerül alulra. A kávékészítéshez használt hengert erre helyezzük, majd beletesszük a kávét és a forró vizet. Összekeverjük és rácsavarjuk a papír mikrofilterrel ellátott szűrőt. Várunk egy kicsit, és megfordítjuk az egészet, majd lassan elkezdjük a préselést.

A fordított módszer népszerűségének legfőbb oka, hogy a kávé extrakciója később indul. Ennek köszönhetően az örleményben lévő aromák jobban kioldódnak, és az elkészült kávé teltebb, aromásabb, mint a klasszikus módszer esetén.

Néhány további tipp az AeroPress kávé készítéséhez:

  • Használat előtt nedvesítsük meg a papír mikrofiltert.
  • A felhasznált víz mindenképpen legyen klórmentes. Ideális estben 6,5-7,5 között legyen a Ph-értéke.
  • Erősebb kávéhoz csökkentsük a víz mennyiségét, növeljük az áztatási időt vagy használjunk finomabbra őrölt kávét.
  • Világosabb pörkölésű kávéval, több vízzel és rövidebb áztatási idővel filterkávékhoz hasonló jellegű végeredményt kaphatunk.
  • Sötétebb pörkölés, kevesebb víz és nagyobb áztatási idő esetén az AeroPress eszpresszó jellege erősödik.

Az AeroPress előnyei

  • A mikrofilter tökéletesen tiszta, sima, zaccmentes kávét eredményez.
  • A 100 fok alatti víznek, valamint a kíméletes áztatásnak köszönhetően a kávé íze nagyon kellemes, kevésbé savas és kesernyés.
  • A kifejtett nyomás segít, hogy kellően aromás kávét kapjunk, és radikálisan lerövidíti a kávékészítés idejét.
  • Az AeroPress kávé íze igazán különleges, a készítési módnak köszönhetően a (például french press készülékekkel készíthető) filterkávék és az eszpresszó között helyezkedik el.
  • Az AeroPress kávé nagyon egyszerűen és pillanatok alatt elkészíthető.
  • Csak forró víz és őrölt kávé szükséges hozzá, ezért szinte bárhol használható.
  • A visszamaradó zaccpogácsa egy mozdulattal eltávolítható. Az AeroPress gyorsan és könnyen tisztítható.

AeroPress receptek: kávé újratöltve

A puding próbája az evés, az AeroPress kávéé pedig az elkészítés, illetve a kóstolás. Ennek jegyében most mutatunk két, könnyen elkészíthető AeroPress receptet.

Klasszikus Aeropress recept

  • 15 gramm frissen őrölt kávé
  • 250 gramm szűrt víz

A kávé lehet közepes méretű, világos pörkölésű őrölt kávé. A legjobb egy, kifejezetten az AeroPress kávékhoz ajánlott fajta, de filterkávékhoz valót is használhatunk.

A víz hőmérséklete ideális esetben 80-90 fokos, de semmiképpen ne legyen 100 fok. Ha nincs hőmérőnk, forralás után várunk 1-2 percet, de minimum 30 másodpercet, mielőtt felhasználjuk. A másik megoldás, ha átöntjük egy szobahőmérsékletű edénybe, és ezután öntjük rá a kávéra.

A préselés elkezdése előtt legalább egy percig várjunk, hogy a kávé kellőképpen kiázzon. A préselés pedig legalább 30 másodpercig tartson.

Reverse Aeropress recept

15 gramm őrölt kávé
250 gramm 80-90 Celsius fokos szűrt víz

A fordított módszernek megfelelően a dugattyú kerül alulra, erre pedig a kávékészítésre szolgáló henger. Utóbbiba beletesszük az őrölt kávét, majd hozzáadjuk a forró vizet, és jól elkeverjük. (Ha precízek szeretnénk lenni, melegítsük elő a hengert forró vízzel, vagy egy kicsivel melegebb vizet használjunk a kávéhoz.)

Várjunk 45 másodpercet, majd tegyük rá a papírfilterrel ellátott szűrőt, és rögzítsük a bajonettzárral. Nyomjuk ki a felesleges levegőt, majd 1 perc 30 másodperc elteltével fordítsuk meg az Aeropresst. Ezután rögtön kezdjük átpréselni a kávét, a művelet fél percig tartson.

Profi kávékészítés otthon? Így lehetséges!

Bármilyen egyszerűnek is tűnik elsőre az AeroPress kávé készítése, számos apróságon elcsúszhatunk. A megfelelő kávéfajta kiválasztása, a szemcseméret, a víz minősége és pontos mennyisége, az áztatás ideje – mind olyan tényezők, amelyek nagyban befolyásolják az elkészült kávé ízét.

A kávékészítésre is igaz, hogy az ördög a részletekben lakozik – és ez nem csak az AeroPress esetében van így. Ha biztosak szeretnénk lenni benne, hogy technológiától, eszköztől függetlenül garantáltan a maximumot hozzuk ki a nyersanyagból, érdemes profiktól ellesni a kávékészítés kulisszatitkait. Erre pedig a legalkalmasabb egy olyan barista tanfolyam, ahol a szakma régi motorosai oktatnak, és a tanuláshoz minden eszköz és körülmény rendelkezésre áll. Persze az sem mellékes, hogy a tanulás egy olyan iskola keretein belül valósul meg, amelyik mögött szintén hosszú évek tapasztalata áll.

Ha komolyan érdekel a kávé világa, és szeretnél további ismeretekre szert tenni ezen a területen, jelentkezz folyamatosan induló barista képzéseinkre!

Nézd meg tanfolyamainkat is!

Szeretnél értesülni a legújabb cikkekről?

Havonta rengeteg új bloggal készülünk neked, amiben fontos tanácsokat és érdekességeket találhatsz. Légy tagja a Bestmixer blog körnek!

Add meg az email címedet, és mi rendszeresen értesítünk róla!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A matcha tea por hatásai közé tartozik, hogy növeli a koncentrációt.

A matcha tea hatása a szervezetre: antioxidánsok bevetésen!

A matcha latte receptje matcha tea port, vizet és tejet tartalmaz.

Matcha latte, az élénk zöld energiabomba

A caffe affogato története már a 16. századra nyúlik vissza, de csak az utóbbi években lett népszerű.

Affogato, a sokoldalú kávédesszert nyári napokra

TUDD MEG MIT NYÚJT NEKED A BESTMIXER ISKOLA!

Szerencsére ma már a barista növényi tejek is szép számmal sorakoznak a boltok polcain.

Barista tej: a habos és krémes kávéitalok titkos fegyvere

A kávéfőzés szabályaihoz hozzátartozik, hogy mindig minőségi kávébabot használjunk.

Kávéfőzés barista szemmel: így készíts otthon tökéletes feketét!

×
×

Cart