Blog

Főoldal > Blog

A molekuláris mixológia mestere - Kinczler András

A molekuláris mixológia mestere - Kinczler András

Kinczler András a hazai bártender közösség kiemelkedő alakja. Versenyeket szervez, ország szerte előadásokat tart, szakmabelieket oktat, és van egy molekuláris mixológiára specializálódott cége, amivel rendezvényeken látja el élményekkel a vendégeket.

Szabadidejében pedig a magyar bármixereket népszerűsítő oldalt szerkeszti.

Mondd csak, honnan van minderre a rengeteg energia, mi motivál?

Jó kérdés. Nem fáraszt el különösebben, hiszen nagyon szeretek ezzel foglalkozni. Gyakorlatilag életem része már évek óta. Hogy mi motivál? Nagyon őszinte leszek, elsősorban a fiatalabb generáció, a tanulóim, nekik szeretnék irányt mutatni. Ezenkívül pedig természetesen a vendégek… legyen szó általánosságban véve a vendégekről, vagy saját megrendelőimről, akik igénybe veszik szolgáltatásaimat!

Mióta foglalkozol mixerkedéssel, miért kezdted el?

2005-ben kezdtem el koktélokkal foglalkozni. Első körben barback-ként, de szerencsémre gyorsan be kellett állnom a pult mögé koktélokat keverni. Egyszerűen magával ragadott ez a közeg, és vonzó volt az akkoriban oly híres: "Keress pénzt szórakozva!" szlogen.

Ezek szerint tényleg jól lehet ezzel keresni. Hol kerested mixerként a legtöbb pénzt?

Igen, a bartender szakma napjainkra,  ha élhetek ezzel a csúnya kifejezéssel, divatszakmává nőtte ki magát. sok fiatal dönt emellett és igen, nagyon jól lehet vele keresni! De ez attól függ, hogy ki mennyire veszi komolyan és hajlandó-e áldozatokat hozni ezért mint a folyamatos gyakorlás, tanulás, fejlődés, stb. A másik fontos tényező pedig a hely, ahol dolgozik valaki, és hogy ez itthon vagy külföldön van.

A pozitív tapasztalat az, hogy a jó szakembereket, a jobb bárok és éttermek most már itthon is jól megfizetik, ebben is elindult a fejlődés. Az üzemeltetők is belátják, hogy sikeresen csak hozzáértő szakemberekkel tudnak működni. Ezzel együtt külföldön, tőlünk nyugatabbra természetesen még mindig jobban lehet keresni,viszont itt számolni kell azzal,hogy a költségek is arányosan magasabbak az itthoniaknál. Itt a  szakmai tapasztalat mellett a legfontosabb a magas szintű nyelvtudás.

Nekem személy szerint Londonban volt eddig a legjobb fizetésem barmixerként.


 

Egy kezdő milyen fizetésre számíthat, és milyen gyorsan tud haladni a ranglétrán?

Az itthoni fizetések elég széles skálán mozognak. Ismét azt mondom, hogy attól függ hol sikerül elhelyezkednie egy kezdőnek. Tapasztalatom szerint nettó 180.000 - 250.000 Ft között mozog a kezdők fizetése. A haladás pedig rátermettségtől és a fentebb említett szorgalomtól függ. Ismerek bartendereket akik pár hónap alatt bedolgozták magukat a barfrontra, itt pedig már jóval több a pénz is!

Mi a legnagyobb kihívás a tanításban?

A legnagyobb kihívás a nulláról elindítani a tanulókat, azt megtanítani nekik, hogy a tökéletességre törekedjenek, megértetni velük, hogy sikereket elérni ebben a szakmában csak a megfelelő mentalitással és szakmai alázattal tudnak.

És mi az, ami örömet okoz a tanításban?

Örömet okoz azt látni, hogy mindezt kellő odaadással végzik el.

Hogy jött a Hungarian Bartenders-photos,art,style,flair nevű facebook oldal ötlete?

Rém egyszerű. Nem volt ilyen! :-) Jó ötletnek tartottam egy olyan oldalt létrehozni, amely bemutatja a hazai bartendereket és munkáikat! Sok újdonság van készülőben az oldalon, amiket hamarosan megosztunk a követőkkel. Lassan elkészül blog oldalunk is, amiben folyamatosan megosztjuk a szakma meghatározó képviselőivel készült interjúinkat is!

Az oldalon egyébként bemutatkozásokon kívül nagyon szépen megkomponált, insta-pozitív koktélfotók vannak, flaires képek csak elvétve. Ma nagyon kevesen foglalkoznak itthon flairrel, vagyis látványos koktélkészítéssel, de 10-15 éve szinte minden mixer feldobta egyszer-kétszer szabadidejében az üveget. Még Te is rendeztél flair versenyeket, és ha jól tudom, oktatod is az iskolában. Véleményed szerint mi annak az oka, hogy elfogytak a flair bártenderek?

Igen, ezt jól látod! Sajnos pontosan ezért nem tudunk flair bartenderekről sokat  posztolni, mert nagyon kevés van! Hogy miért? A véleményem az,hogy egyszerűen nincsenek kellőképpen motiválva. Erre én a legjobb megoldást a flair versenyek szervezésében látnám, viszont egy ilyen verseny lebonyolításához szponzorok, italcégek, szervezők kellenek. Ezzel elmondtam mindent. Ezen mi is dolgozunk, és remélem, hogy hamarosan látni fogunk pár jó flair versenyt is Magyarországon.

Ha jól tudom, a Te szinteden senki más nem foglalkozik molekuláris mixológiával az országban. Miért döntöttél úgy, hogy erre specializálódsz?

Vannak cégek, akik vállalnak molekuláris szervizt. A megrendelő joga eldönteni, hogy kivel szerződik. A szint az egy másik kérdés! Nekem személy szerint az a célom, hogy új dimenziót nyissak a közönség számára, élményt nyújtani a konyhát és a bárt ötvözve. Megpróbálom ezt a lehető legjobb minőségben prezentálni! Külön öröm számomra, hogy mindezt az iskolánkban is oktathatom! Itt szeretném kiemelni Csötönyi Norbert kollégámat és pályatársamat, a Best Mixer iskola vezetőjét,aki nagyon sokat segített ennek népszerűsítésében, rengeteget köszönhetek neki!

2019 áprilisában részt vettünk az ország egyik legnagyobb szakmai rendezvényén, a Bar Show-n, ahol volt szerencsém egy rövid  előadást is tartani a közönségnek és meghívást kaptunk az őszi Whisky Show-ra is, ahova várok mindenkit szeretettel!

Nagyvonalakban elmondanád, hogy mit is jelent a molekuláris mixológia?

A molekuláris mixológia ötlete a molekuláris gasztronómiából jött, ahol a séfek ételeket kínálnak különböző textúrákba zárva.Mi ezt átvittük a bárpult mögé. Italokat és koktélokat kínálunk textúrák formájában. A repertoárban szerepelnek többek között koktélkaviárok, koktélkapszulák, koktélzselék japán porcelán kanálon szervírozva, ezenkívül füstös italok, különböző pezsgőhabok, liofilizált gyümölcsök, látványelemként pedig szárazjeges füstöt használunk!
Ha valaki szeretné elsajátítani az alkoholos kaviárok, kapszulák és habok elkészítésének tudományát, hol talál meg téged? Csak egy városban van erre mód?

A Best Mixer iskolában oktatom mindezt. aki szeretne jelentkezni, az iskola oldalán megtalál minden infót ezzel kapcsolatban! A tanfolyamok pedig országszerte indulnak 21 városban folyamatosan! ;-)
 

Nézd meg tanfolyamainkat is!