Blog

Főoldal > Blog

A leggyakoribb kávéfajták, kávétípusok elkészítése, jellemzői

A leggyakoribb kávéfajták, kávétípusok elkészítése, jellemzői

Az espresso, vagy ahogy gyakran emlegetjük, presszókávé mindenki számára ismerős. De tudod-e, hogyan készül például a doppio, milyen egy jóízű americano kávé, és hogy zajlik egy vérbeli olasz cappuccino készítése? Cikkünkben összefoglaljuk a legnépszerűbb kávétípusok jellemzőit.

Az olasz kávé jelentősége

A különféle kávétípusok az olasz kávékultúra jóvoltából honosodtak meg világszerte. Az olasz kávé a mai napig etalonnak számít, annak ellenére, hogy Itália sosem volt kávétermelő ország. A magyarázat, hogy a kávékészítés technológiáját viszont a taljánok vitték tökélyre.

Az első mai értelemben vett kávégépet 1901-ben Luiggi Bezzera szabadalmaztatta. Találmányát később Giovanni Achille Gaggia tökéletesítette, 1961-ben pedig szintén Olaszországban megalkották a Faema E61 típusú karos kávégépet. Ezt kisebb módosításokkal a mai napig gyártják.

Az olasz kávéfajták origója egyértelműen az espresso, a cappuccinót is sokan ismerik, de a különlegesebb kávétípusok, mint például az espresso macchiato nevének hallatán nem mindenki tudja, miről van szó.

Az alábbiakban néhány mondatban áttekintjük, hogy történik a legnépszerűbb kávéfajták elkészítése, mik a főbb jellemzőik, és minden olyan információt, amit érdemes tudni róluk.

Espresso

Az espresso az olaszoknál egyet jelent a kávéval, olyannyira, hogy általában csak “egy kávét” (olaszul: “un caffé”) kérnek, ha espressót szeretnének inni. (Egyébként az espresso kávé természetesen magyaros, presszó vagy eszpresszó formában leírva is helyes.)

A valódi olasz espresso készítéséhez 7 gramm őrölt kávét használunk fel, ami 90 fokos vízzel készül 9 bar nyomáson, és 20-25 másodpercig csapoljuk. A kész kávé 25-30 ml, és állandó kísérője a tetején képződő bársonyos hab, a crema. Az olaszoknál az espresso klasszikus fekete kávé, tehát magában, tej és cukor nélkül isszák.

Espresso macchiato

Ha egy mondatban szeretnénk jellemezni ezt a kávétípust, akkor azt mondhatjuk, hogy az espresso macchiato tulajdonképpen habosított tejjel felturbózott presszókávé. A macchiato jelentése egyébként “foltos”, ami a kávé elkészítéséből adódik. A presszókávéra általában 2 kanál tejhab kerül, de "újhullámos" kávézókban nem használnak kanalat, hanem az espresso kávét felöntik tejkrémmel.

Espresso lungo

A lungo kávé jelentése: hosszú kávé. Ennek megfelelően az espresso lungo, nem más mint egy espresso kávé, amit kb. 50-70 ml forró vízzel higítunk. Mivel hígabb, íze kevésbé intenzív. Egyes helyeken tovább engedik az espresso-t az eredeti receptúrához képest, máshol pedig megfelelő mennyiségű vizet tesznek hozzá.

Americano

Az americano is egy hosszú kávé, a lungohoz hasonlóan forró víz hozzáadásával készül. Egészen pontosan a csészébe először a megfelelő mennyiségű - 150-180 ml - forró vizet töltjük bele, és ebbe csapoljuk az espressót. Az americano kávé íze a lungóhoz képest közelebb áll a filteres kávéhoz.

 

Ristretto

Azaz rövid kávé. A koffein a víz hatására oldódik a kávéban. Ha az ember egy rövidebb espressso jellegű italt készít, kevesebb vízzel, kevesebb idő alatt, abban a koffein mennyisége is alacsonyabb lesz. A ristretto mennyiségét mindig az espresso-nk receptjéhez hangoljuk. De körülbelül 15g/15ml mennyiségű kávét kell kapnunk.

Doppio

A doppió kávé trükkös, mert névről szinte senki sem ismeri, mégis mindenki találkozott már vele, aki egy duplát szürcsölgetett. A kávé neve ugyanis ezt jelenti olaszul, vagyis egy dupla eszpresszóról van szó, amit kétszeres mennyiségű őrleményből, kétszeres vízmennyiséggel készítünk.

Cappuccino

Egy espresso, csészétől függően 100-120ml felhabosított tejjel. Ennél az italnál fontos, hogy vastagabb tejhabot készítünk, de ügyelünk arra, hogy nem borotvahabszerű buborékos tejet gőzölünk. Egy ilyen tejhabnak, ideális esetben 2 cm körüli vastagsága van.

Latte Macchiato

Egy espresso, pohártól függően 200-250 ml tejjel, vastag tejhabbal, ügyelve, hogy ne legyen buborékos, borotvahabos. Rétegezve, üvegpohárban tálaljuk.

Caffé Latte

Ez a nálunk is régóta ismert és népszerű tejeskávé, ami 200-250 ml tejjel készül. A tej és a kávé összekeveredik, ez tehát egy homogén ital. Vékony, fényes, krémes tejhabbal a tetején.

Flat White

A cappucinóval ellentétben dupla ristrettoval készül, de a flat white kávé tetején kevesebb tejkrém van - innen ered a neve is (flat white: “lapos fehér”). Magasabb a koffeintartalma, a gőzölt tej miatt mégis lágy az íze és krémes az állaga.

 

A kávénövényeket nehéz osztályozni, mert nagyon sok változatuk és családjuk van a földön. Az a két fajta, ami számunkra érdekes, és ami a kereskedelmi forgalomba kerülő kávéfajta:

  • robusta kávé,
  • arabica kávé.

Az arabica és a robusta jellemzőiről részletesen is olvashatsz ebben a posztban.

Ha pedig szívesen elsajátítanád, hogyan kell a fenti kávétípusokat igazán profin elkészíteni, gyere el valamelyik barista tanfolyamunkra.

Nézd meg tanfolyamainkat is!