A JEGESKÁVÉ HÓDÍTÁSA – KÜLÖNLEGES RECEPTEKKEL

Aki szereti a testes és ízes kávét, annak a French Press a megfelelő kávéfőzési módszer. Mivel a french press kávéfőző nem forrásban lévő vízzel dolgozik, ezért elkerülhető a kávé szemcsék leforrázásakor keletkező keserű íz. A cikkben leírjuk, hogy hogyan készítsd el a tökéletes french press kávét, de ezen kívül szó lesz arról is, hogy milyen kávét válassz, mik a French Press módszer előnye és hátrányai, valamint tanácsokat adunk a megfelelő kávéfőző kiválasztásához is!

A jegeskávé népszerűsége az elmúlt években robbanásszerűen növekszik. Frappé, fredo, frappuccino és még sorolhatnánk: a jeges kávéitalok végtelen variációjával találkozhatunk. Cikkünkben elmeséljük, hogy honnan indult és hogyan terjedt el a jegeskávé őrület, és azt is megtudhatod, hogy a világ melyik táján hogyan isszák. Természetesen a különleges jegeskávé receptek sem maradhatnak ki!

A jegeskávé története

Café Mazagran
Tudtad, hogy a jegeskávé története már az 1840-es évekre nyúlik vissza? Ráadásul a történet helyszíne sem pont az, amire számítanánk. Ugyanis az első, hidegen fogyasztott kávé a francia katonaságnak köszönhető, mégpedig az algériai mazagrani csata során találták ki.

Amikor a tej elfogyott, a katonák elkezdték a kávéjukat vízzel higítani, és hidegen fogyasztani. A frissítő végeredmény jól jött az algír forróságban, így nem csoda, hogy hamar elterjedt a kávéfogyasztás ezen módja. A katonák nem csak friss kávéből, de kávészirupból is gyakran készítettek ilyen italt, és hazatérésük után a Café Mazagran-nak mindkét változata felbukkant a kávéházak kínálatában.

A jegeskávé hódítása

A sikkes francia kávéházakból a hidegen fogyasztott kávé azonnal terjedésnek indult. A 19. századi olaszok “Granita al Caffé”-ja már valódi jegeskávé volt, de világszerte egyre nagyobb népszerűséget szereztek a jéggel higított változatok. Hogy jól induljon a nap, Ausztriában a jégre töltött kávén kívül egy kis rum is került az italba, míg a portugálok citrommal ízesítettek.

A frappé

A ma hatalmas népszerűségnek örvendő frappét vagy görög frappét Dimitris Vakondios készítette el először az 1957-es Thessaloniki Nemzetközi Vásáron, ahol a leleményes görög meleg víz hiányában hideg vízzel és cukorral rázta össze az instant kávéját. Az ital a görög forróságban hamar elterjedt, de a nemzetközi köztudatba igazán csak a 2004-es athéni olimpia után robbant be.

A modern jegeskávé

A modern jegeskávé történetében talán a legjelentősebb állomás a Starbucks Frapuccino-ja, amely 1995-ös megjelenése óta töretlenül az egyik legnépszerűbb jegeskávé recept. A Starbucks eleve dupla mennyiségű kávéval készíti a frappé és cappuccino keverékét, hogy megtartsa a kávé erős ízhatását.

A modern jegeskávé alapanyaga igen változatos, készülhet:

  • Cold-brew (hidegen készült) kávéból
  • Espressoból, vagy dupla espressoból
  • Filteres kávéból
  • De akár kávészirupból is

Jegeskávé a világban

A jegeskávéra abszolút igaz a dalszöveg, hogy “Mindenki másképp csinálja”. Jéggel, jég nélkül, shot-ként, tejjel, vízzel, fűszerrel, tejszínnel, rétegezve és még sorolhatnánk. És persze ne feledkezzünk meg a mára világszerte igen közkedvelt dobozos változatról, ami az energiaitalokéhoz hasonló népszerűségre tett szert.

Készítettünk egy kis körképet, hogy melyik nemzet hogyan issza a maga jeges kávéját.

  • Az ausztrál “café style” jegeskávé az általunk is ismert módon fagyival és tejszínnel készül, de az espresson kívül gyakran használnak kávészirupot vagy instant kávét is az elkészítéséhez. Extraként pedig kakaót vagy kávébabot tesznek az italba.
  • Kanadában az “Ice Capps” nevű jeges cappuccino a legelterjedtebb.
  • Chilében már a reggelihez isszák, de egyben népszerű party ital a fagyival elkészített, vaníliával, fahéjjal vagy a latin-amerikában elterjedt karamellizált “dulce de leche”-vel megbolondított változat. Extraként pedig tejszínt és mogyoróreszeléket szórnak rá.
  • Nem maradhat ki a német “Eiskaffé” sem, amely jellemzően espressoból, vaníliafagyiból és tejszínből készül.
  • A mai görög frappék már jégkockát és néha tejet is tartalmaznak.
  • Az indiaiak jégkockával turmixolják smoothie-szerűre a saját jegeskávéjukat.
  • Az olaszok szokásukhoz híven inkább a shotokat részesítik előnyben. Ilyen a jégkása szerű “Café Freddo”, a “Café Giaccho”, amely friss espresso jéggel telt whiskys pohárba töltve, de az  “Afrogato” is espresso vaníliafagyira öntve.
  • Érdekes még a thai variáció, amely erős fekete kávéból, zsíros krémmel, sok cukorral és kardamommal készül, de kerülhet bele vanília, ánizs vagy fahéj is
  • Vietnámban pedig csepegtetett kávéból sűrített tejjel készítik a különlegesen édes jegeskávét
  • És ne feledkezzünk meg az Egyesült Államokról sem, ahol az ezerféle elkészítési mód közül mind a mai napig a Starbucks receptjei hódítanak leginkább.

Különleges jegeskávé receptek

Egyszerű jegeskávé recepttel tele van az internet, ezért mi úgy döntöttünk, hogy inkább három ritka házilag is elkészíthető jegeskávé recepttel szolgálunk.

Thai jegeskávé

Ez a finoman fűszerezett kávé, kardamom és koriander hozzáadásával készül, így egy különleges, megszokottól eltérő, de a kávé ízeivel nagyon is harmonizáló ízvilágot kapsz. Tanuld meg, hogy hogyan tudod elérni az autentikus rétegzett hatást!

Összetevők:

  • Egy csésze erős kávé
  • 2-4 ek cukor
  • Teljes tej, zsíros tejszín vagy fele-fele arányban mindkettő
  • ¼ teáskanál vanília vagy mandula kivonat
  • Egy csipetnyi koriander, kardamom és fahéj

Elkészítés:

Add hozzá a cukrot, vaníliát és a fűszereket a forró kávéhoz. Kostóld meg , hogy elég édes-e, és ha kell, adj hozzá még cukrot és fűszereket.  Tölts kávét kettő vagy több jégkockatartóba, a maradékot pedig tedd hűtőbe.

Ha a kávé megfagyott, helyezd a jégkockákat egy magas falú pohárba, és öntsd rájuk a kávét. Hogy elérd a rétegzett hatást, a kávé tetejére helyezz egy kanalat és ebbe töltsd a tejet, amíg a kívánt szintet el nem éred.

Vietnámi jegeskávé

Ennek a jegeskávénak az édes és sűrű állaga tökéletes a délutáni szürcsölgetéshez. A recept két adagot tartalmaz, elkészítese nagyon egyszerű.

Összetevők:

2 csészényi víz
28-30g őrölt kávé
2 evőkanál édesített sűrített tej
8 jégkocka

Elkészítés:

A kávét tetszőleges módon készítsd el. Amíg készül, kanalazz 1-1 evőkanál sűrített tejet 2 magas pohárba. Helyezz 4-4 jégkockát a poharakba. Az elkészült kávét lassan öntsd a jégkockák tetejére, és keverd el egy hosszú kanállal. Ha szükséges, adj hozzá még jégkockát!

Jegeskávés limonádé

Elsőre furcsának tűnhet, de Portugáliában esküsznek erre a receptre. Ennek a receptnek a lényege szomjoltó hatása, emiatt érdemes citrus ízvilágú kávét választani az elkészítéséhez. Jó választás lehet valamilyen etióp kávéfajta,

Összetevők:

24 g közepes finomságúra őrölt kávé
1,8 dl víz
1,8 dl víz jégkockának lefagyasztva
1 dl házi limonádé

Az elkészítés:

Először készítsd el a limonádét, majd ezután jöhet a kávé. A legjobb ízhatást szűrt kávé elkészítésével érheted el, hogy a kávé összetett ízhatása maximálisan érvényesülhessen. A kávét egyenesen öntsd a jégkockákra, így 3,5 dl ízletes, hűvös kávéhoz jutsz.

Végül egy rész limonádéhoz két rész kávét tölts.

Ha a kávékészítés mestersége komolyabban érdekel, akkor látogass el a Best Mixer barista tanfolyamára, ahol tapasztalt és profi oktatóktól garantált jó hangulatú órákon sajátíthatod el a kávékészítés csínját-bínyját! Tudj meg többet itt!

Nézd meg tanfolyamainkat is!

Szeretnél értesülni a legújabb cikkekről?

Havonta rengeteg új bloggal készülünk neked, amiben fontos tanácsokat és érdekességeket találhatsz. Légy tagja a Bestmixer blog körnek!

Add meg az email címedet, és mi rendszeresen értesítünk róla!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A matcha tea por hatásai közé tartozik, hogy növeli a koncentrációt.

A matcha tea hatása a szervezetre: antioxidánsok bevetésen!

A speciality kávézókban isteni speciality kávék kóstolhatók.

Speciality kávézók világa: miért olyan különleges?

TUDD MEG MIT NYÚJT NEKED A BESTMIXER ISKOLA!

A kávéfőzés szabályaihoz hozzátartozik, hogy mindig minőségi kávébabot használjunk.

Kávéfőzés barista szemmel: így készíts otthon tökéletes feketét!

A kávékóstolás vagy cupping egy mérhető, számszerűsíthető és széles körben használt módszer a kávéminták elemzésére.

Cupping útmutató: mindent a profi kávékóstolásról

A caffe affogato története már a 16. századra nyúlik vissza, de csak az utóbbi években lett népszerű.

Affogato, a sokoldalú kávédesszert nyári napokra

×
×

Cart