Adél útja: Európa folyóiról, a nagy óceánra

Sziasztok!

Adél vagyok, és a történetem ott kezdődött, ahol sokaké véget ér: a középiskola kapuján kilépve. A friss érettségi a zsebemben ugyan, de annál kevesebb fogalmam volt, merre tovább. A felnőtt lét küszöbén álltam tanácstalanul, kérdőjelekkel a fejemben. Az első lépéseket a kényszer szülte: hol beugrós pultosként és felszolgálóként sürögtem-forogtam különböző rendezvényeken, hol pedig egy ruhaboltban töltöttem az időt eladóként.

Hogyan tovább? Most már csinálj valami igazán jót és hasznosat!

Életem fordulópontja édesanyám ötlete volt. Együtt elmentünk a veszprémi Bestmixer Iskolába, hogy tájékozódjunk a tanfolyamokról és a külföldi munkalehetőségekről. A fogadtatás szívélyes volt, a tájékoztatás pedig teljeskörű. Az ott hallottak akkora lelkesedéssel töltöttek el, hogy hatalmas tervekkel felvértezve azonnal beiratkoztam a mixer + pincér + barista tanfolyamokra. A hajós munka képe már akkor a szemem előtt lebegett, mint egy délibáb.

A tanfolyam, ami mindent megváltoztatott

Novemberben el is kezdtem a képzést. Az elején az elméleti oktatásoké volt a főszerep. A kávék, italok és borok világába otthonról, a kényelmes fotelomból merülhettem el az online előadások segítségével. A gyakorlati tudás elsajátítására azonban személyesen az iskolában került sor. Szuper hangulatban, lelkesen kevertük a legkülönlegesebb koktélokat, varázsoltuk a tökéletes kávékat. Néhány csoporttársammal hamar megtaláltuk a közös hangot, őket is a hajók világa vonzotta.

Az angol nyelvtudásom már megvolt, de tudtam, hogy a hajón a német nyelv ismerete is elengedhetetlen, ezért januártól belevetettem magam a német nyelv tanulásába is. A befektetett munka pedig meghozta a gyümölcsét. Felvettek egy folyami hajóra, és március elején már úton is voltam! Az izgalom szinte tapintható volt körülöttem. Bevallom, a félelem is ott motoszkált bennem az ismeretlen iránt, de az iskolától kapott hihetetlen támogatás és rengeteg hasznos tanács erőt adott.

Első hajós napjaim

A hajóra úgy érkeztem meg, hogy még nem fogadtunk vendégeket. A kezdet a pakolásról és a berendezkedésről szólt. Szerencsémre hamar megismerkedtem a kabintársammal, egy kedves bolgár lánnyal. Az első pár nap a hajó „nyitásával” telt, és ez az időszak csodálatos módon kovácsolta össze a személyzetet.

Az első hetekben hozzá kellett szoknom a német vendégekhez, de meglepően gyorsan belejöttem a kommunikációba és a kiszolgálásukba. Hihetetlen szerencsém volt, hogy a legprofibbaktól tanulhattam el a szakma fortélyait, akik készségesen osztották meg velem tudásukat. Az első három hónap hullámvasúthoz hasonlított, voltak nagyon magas és nagyon mély pontjaim, de a tíz hónapos szerződés meglepően hamar elrepült. Ebben az időszakban egy varázslatos karácsonyi és egy fergeteges szilveszteri túrán is részt vehettem.

Rutinosan, tele élményekkel

A második szerződésemnél már sokkal rutinosabban pakoltam a bőröndömet. A koktélok készítése és a vendégekkel való kommunikáció terén szerzett tapasztalat pedig magabiztosságot adott. Jó volt viszontlátni a „régi” kollégákat, a kedves főnököket és persze néhány visszajáró vendéget is. Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy a nyári időszakban gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt tarthattam koktél workshopokat, ahol örömmel adhattam át a tudásomat.

Sajnos az élet néha váratlan fordulatokat hoz, és a szerződésünk hamarabb véget ért, így a karácsonyt a családommal tölthettem. Az elmúlt két év a folyami hajón csodálatos volt, de éreztem, hogy szeretném magam kipróbálni valami másban, egy nagyobb kihívásra vágytam.

A következő kihívás

Óriási álmom volt egy óceánjárón dolgozni, ezért felvettem a kapcsolatot a Best Mixer Iskolával, akik ezúttal is segítettek a munkakeresésben. Óriási szerencsémre nagyon gyorsan találtunk egy olyan hajótársaságot, amely új embereket keresett. Az interjú angolul zajlott. Nagyon szimpatikus volt a cég és szerencsére én is nekik. Legnagyobb örömömre felvettek!

Hamarosan indul az új, izgalmas kaland! Barcelonába kell utaznom, ahol hajóra szállok. Kezdetben a Földközi tengeren leszek, aztán megyünk északra, Norvégiába és Izlandra is, majd a Karib térséget is megismerhetem. Viszont addig is fejlesztem magam a Best Mixer Iskolában, ahol olyan továbbképzések is vannak, amivel magasabb szintre tudom emelni a tudásomat. Legutóbb a Latte Art tanfolyamon tettem sikeres vizsgát. 🙂  Alig várom, hogy a hullámok hátán is megmutathassam, mit tanultam!

Mindent köszönök a Bestmixer Iskolának! Az álmaim valóra váltak és ez nélkületek nem sikerült volna!

Szeretnél értesülni a legújabb cikkekről?

Havonta rengeteg új bloggal készülünk neked, amiben fontos tanácsokat és érdekességeket találhatsz. Légy tagja a Bestmixer blog körnek!

Add meg az email címedet, és mi rendszeresen értesítünk róla!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

A cascara szó spanyolul „héjat” jelent, és a kávécseresznye szárított külső részére utal.

Cascara: a specialty kávékultúra rejtett kincse

Az affogato a kávé és a fagylat mennyei találkozása.

Jeges édesség, forró szenvedély: Ismerd meg az affogatót!

Az eredeti wiener melange bécsi pörkölésű arabica kávéból készült, amely lágyabb, kissé karamellizált ízvilágú volt az olasz eszpresszókhoz képest.

Melange: a kávékülönlegesség, amely mindenkit elbűvöl

A kávéfőzés szabályaihoz hozzátartozik, hogy mindig minőségi kávébabot használjunk.

Kávéfőzés barista szemmel: így készíts otthon tökéletes feketét!

grenadine szirup a koktélok lelke

Grenadine szirup: A koktélok vérvörös szíve-lelke

A legismertebb kávélikőr a Kahlua és a Tia Maria.

Kávélikőr: miért szeretjük annyira?

×
×

Cart

Válaszd a legnépszerűbb kombinációnkat és szerezz három szakmát 210.000.-Ft kedvezménnyel!