Ki a borpincér?
A borpincér más néven sommelier, egy izgalmas szakma, ami a gasztronómia a borászat és a vendéglátás határán helyezkedik el. A borpincér feladata a bor ételekhez való párosítása, illetve azok felszolgálása.
Milyen ismeretekkel rendelkezik egy borpincér?
Ismeri a borok fajtáját, tudja, hogy melyik bor, melyik ételekhez illik. Ismeri bor életciklusát a szőlőműveléstől egészen a borfogyasztás etikettjéig. Tanfolyamunkon átfogó képet kapsz a bor-, pezsgő- és egyéb szeszes italok készítésének művészetéről, a borvidékekről, a kóstolás szempontjairól és a bor ajánlásáról.
Kinek ajánljuk?
-
kalandvágyó fiataloknak, akik külföldön szeretnék kamatoztatni a megszerzett tudást
-
vérbeli háziasszonyoknak - akik nem csak az ételekkel, de a jól megválasztott italokkal is el akarják kápráztatni vendégeiket
-
üzletembereknek - manapság szinte az alapműveltséghez tartozik a borok ismerete
Miért jársz jól a Hajópincér Iskolával?
-
Nálunk sajátíthatod el legnagyobb óraszámban a szakma fortélyait
-
A legkedvezőbb áron kapod meg a tanfolyamot
-
Sikeres vizsga után jól fizető külföldi munkát biztosítunk
-
Nemzetközi bizonyítványt kapsz
A képzés díja: 65.000 Ft
A képzés óraszáma: 24 tanóra
A képzés ütemezése: 4x45 perc/alkalom
Nézd meg, hogyan zajlik a tanfolyam!
1. Szőlészeti alapismeretek
-
Bevezetés
-
A szőlőtőke
-
A termő szőlő munkái
-
A szőlő növényvédelme
2. Szőlőfajták rendszerezése és csoportosítása
-
Rendszerezés
-
Csoportosítás
-
„Ősi” kárpátmedencei szőlőfajták
-
Magyar nemesítések
-
„európai” szőlőfajták
-
Világfajták
3. A szőlő és a bor minőségét befolyásoló tényezők
-
A szőlő életműködése
-
Klimatikus tényezők
-
Fiziografikus tényezők
-
Edafikus tényezők
-
Az évjárat időjárási viszonyai
4. Borászati alapismeretek
-
A szőlőbogyó érése
-
A szüret
-
A feldolgozás
-
Sajtolt frakciók
-
A tölgy szerepe
5. Magyarország borvidékei
-
Badacsonyi borvidék
-
Balatonboglári borvidék
-
Balaton-felvidéki borvidék
-
Balatonfüred-Csopaki borvidék
-
Bükki borvidék
-
Csongrádi borvidék
-
Egri borvidék
-
Etyek-Budai borvidék
-
Hajós-Bajai borvidék
-
Kunsági borvidék
-
Mátrai borvidék
-
Móri borvidék
-
Nagy-Somlói borvidék
-
Neszmélyi borvidék
-
Pannonhalmi borvidék
-
Pécsi borvidék
-
Soproni borvidék
-
Szekszárdi borvidék
-
Tokaji borvidék
-
Tolnai borvidék
-
Villányi borvidék
-
Zalai borvidék
6. Vezérfonal a borkóstoláshoz
-
Látvány (vizuális vizsgálat)
-
Tisztaság
-
Szín
-
Intenzitás
-
színárnyalat (fehérborok színárnyalatai, rosé borok színárnyalatai, vörös borok színárnyalatai)
-
Viszkozitás
-
Illat
-
Illat tisztaság
-
Illat intenzitás
-
Illatjelleg (fajtajelleg)
-
Íz
-
Cukor
-
Savak
-
Tannin
-
Alkohol
-
Utóíz
7. Az ízérzetek kibontakozása a kóstolás során
8. Étkeink és illő boraink harmóniája - Hogyan találjuk meg a megfelelő ételhez a megfelelő bort?
-
"Levesbor"?
-
Vegetáriánus bor
-
A szabály
-
Étkezés elött
-
Libamáj
-
Halborok
-
Szárnyas húsból készült ételek borai
-
Ha kacsa, akkor vörösbor
-
Sertéshúsból készült ételek borai
-
Marhahúsból (borjúból) készült ételek borai
-
Vadhúsok
-
Desszerthez desszertbor?
-
Bor és sajt
-
Friss sajtok
-
Félkemény sajtok
-
Füstölt sajtok
-
Kecskesajtok
-
A kékpenészes sajtok
-
Nemes penésszel érlelt lágy sajtok
-
Rúzsos sajtok
9. Borhibák, borbetegségek, egyik vagy másik csoportba nem sorolható kémiai vagy kémiai – fizikai elváltozások
-
Kocsány íz, zöld íz
-
Fémíz
-
Dugóíz
-
Papír íz
-
Kénes íz
-
Penész íz, doh
-
Levegő íz, darab íz
-
Egér íz ( 2 – acetil – tetrahidropiridin)
-
Ecetsav baktériumos romlás
-
Kénhidrogén szag
-
„Brett” jelleg
10. A pezsgőgyártás
-
A pezsgő története
-
Pezsgőkészítés
-
A pezsgők csoportosítása
11. Tokaji borkülönlegességek
-
Eszencia
-
Aszú borok
-
Fordítás
-
Máslás
-
Szamorodni
12. Italok szervirozása
-
fehérborok
-
rosék/sillerek
-
vörösborok
-
tokaji borok
-
pezsgők
-
párlatok
Nézd meg, hogyan zajlik a tanfolyam!
Tanfolyamainkat a következő városokban indulnak:
- Budapest
- Békéscsaba
- Debrecen
- Dunaújváros
- Eger
- Győr
- Kaposvár
- Kecskemét
- Miskolc
- Nagykanizsa
- Nyíregyháza
- Pécs
- Salgótarján
- Szeged
- Szekszárd
- Szolnok
- Szombathely
- Székesfehérvár
- Tatabánya
- Veszprém
- Zalaegerszeg
2 hónap
Választható időpontok
+36 20 612 1000
Mit mondanak a végzett hallgatók?
Zsuzsi
Ebbe a városba jártam tanfolyamra: BudapestÖnmagában a tény, hogy immár a harmadik tanfolyamra járok ide, minősíti az iskolát. Kedves, barátságos, jó kedélyű a személyzet. Kulturált, hangulatos a környezet. Az oktatás a tanfolyam tematikájához kialakított, adekvát termekben zajlik, rendkívül felkészült, szakmájukat magas színvonalon űző, segítőkész, inspiráló előadásokkal. A tematika jól felépített, gyakorlatorientált és a néha gyilkosnak tűnő tempó ellenére az órák egy-egy anekdotával is megfűszerezve igen élvezetesek. A vizsgadrukk legyőzésében lelkesítő, bátorító szavakkal szinte mindenki segít.
Anita
Ebbe a városba jártam tanfolyamra: BudapestA képzés jól felépített, a tananyag érthető, világos. Az előadások és a gyakorlati feladatok maximális segítséget nyújtanak az ismeretek elsajátításához. Zoli előadásmódja kiváló
Rebeka
Ebbe a városba jártam tanfolyamra: VeszprémVeszprémbe jártam a hajópincér és sommelier tanfolyamokra. Minden óra érdekes és tartalmas volt. Az oktatás színvonalas, a tanárok kedvesek, a hangulat pedig jó volt. A nyelv oktatás pedig nagyon intenzív volt és örülök, hogy ide járhattam. :)
Tamás
Ebbe a városba jártam tanfolyamra: Budapest5* a tanár úr. Átjön a tudása.
Renáta
Ebbe a városba jártam tanfolyamra: BudapestEz a harmadik szakma amit ennél az iskolánál tanulok. A budapesti iskola mellett a miskolci iskolában is tanultam még. Mindkét hellyen meg voltam elégedve a szakmai tudással, illetve hozzáállással. Mindenkinek csak ajánlani tudom, aki komolyan gondolja az adott szakma elsajátítását. Jó hangulat, jól összeállított tananyag.
Anna
Ebbe a városba jártam tanfolyamra: BudapestÉrdekes. Sok a gyakorlat. Kérdésekre nyitott oktató.
Zsuzsa
Ebbe a városba jártam tanfolyamra: BudapestNagyon sok jót, és újat tanultam itt. Biztosan a többi oktatást is kifogom próbálni. Nagyon jól éreztem/érzem magam nálatok, minden oktató kedves és profi. Köszönöm, hogy nálatok tanulhatok.
Az összes vélemény